József, Bánk

Európai Kulturális Évad

2008.11.21. 00:00

Programkereső

Az Európai Unió Francia Elnökségének keretében 2008 második félévében Európai Kulturális Évad kerül megrendezésre elsősorban Franciaországban. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódik azonban 26 kultúrpáros projekt, ahol a tagállamok művészei francia társaikkal lépnek fel Franciaországban és hazájukban: a Comédie-Francaise ebből az alkalomból kétszer is játszik a Nemzeti Színházban. A Francia Intézet is csatlakozott az Évadhoz: ma este például kiállítás nyílik, és Francois Chaplin zongoraestet ad, december 10-én pedig Olivier Messiaen-emlékkoncertre kerül sor a Művészetek Palotájában.

Az Európai Kluturális Évad Renaud Donnedieu de Vabres hatásköre alá tartozik, aki az Európai Unió soros francia elnökségének kulturális nagykövete. A kultúrdiplomata négy évvel ezelőtt járt utoljára Magyarországon egy kiállítás kapcsán, ma este pedig ismét egy megnyitón vesz részt. A Francia Intézetben rendezett Erasmus-ösztöndíjasok kiállítását nyitja meg Mi tetszik Franciaországban? címmel. A megnyitó után, este nyolctól kerül sor Francois Chaplin koncertjére, ahol Chopin és Debussy művei csendülnek fel.

Renaud Donnedieu de Vabres kifejtette, hogy az Európai Unió Francia Elnökségének keretében a kultúrának stratégiai szerepet szánnak, és azt szeretnék, hogy a kulturális események ne csak az értelmiségiek időtöltése legyen, hanem közös, dinamikus tevékenységgé váljon. Magyarországot kulturális nagyhatalomként aposztrofálta, ahol az identitást és a kisebbségeket egyránt tiszteletben tartják, ahol hihetetlenül nagy a kulturális tőke, ahol nagyon sok tehetséges ember él (a Nobel-díjasokat hozta fel példának), és ahol már az újabb generáció is megfelelő nyitottsággal rendelkezik.

Jérome Bloch, Franciaország budapesti kulturális attaséja a budapesti programokat mutatta be: Mi tetszik Franciaországban? című kiállítást, Francois Chaplin zongoraestjét, a november 25-i filmvetítést és vitaestet a Mediterrán Unióról és a 9.81 Társulat cirkuszművészeti bemutatóját a Trafóban, amelyre november 28. és 30. között kerül sor. December 4-én könyvbemutatóval emlékeznek a 100 éve született Simone de Beauvoirra, december 10-én pedig egy másik 100 éve született művész emlékére adnak koncertet a Zeneakadémián. Az Olivier Messiaen-emlékkoncert három intézmény, a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, a Francia Intézet és egy együttes, az Amadinda Ütőegyüttes kooprodukciója. Magyarországon először csendül fel a francia zeneszerző Turangalila-szimfóniája, amelyben egy olyan különleges hangszer, az onde martenot is megszólal Bruno Perrault kezei alatt, amely a szintetizátor elődjeként tartanak számon. A koncerten közreműködik még Jean-Efflam Bavouzet, Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), a dirigensi pulpituson Rácz Zoltán áll majd.

December 19-én és 20-án a nagymúltú társulat a Comédie-Francaise lép fel egy klasszikus (Moliére: Kényeskedők) és egy kortárs darabbal (Spiro Scimone: La Festa). Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója szerint ez a műsorösszeállítás, és maga a Comédie-Francaise is remek példa arra, hogy a hagyományos és a kortárs milyen békésen megférnek egymás mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 20-i előadást a pedagógusoknak ajánlják, oly módon, hogy karácsonyi ajándékként az ország különböző pontjairól érkező tanároknak a Le Chéque Déjeuner Kft. támogatásának köszönhetően jelképes áron, 100-os belépőt biztosít. Ezzel a gesztussal olyan szövetségeseket szeretnének találni a pedagógusok személyében, akik majd később a tanítványaikat is szívesen hozzák a Nemzetibe.

Az Európai Kulturális Évad 2008 december 31-én zárul, de addig még bő egy, színes és színvonalas hónap várja a kultúra iránt érzékeny, érdeklődő közönséget.