Gábor, Karina, Ders

Világhírű finn karmester az NFZ élén

2008.11.24. 00:00

Programkereső

November 27-én világhírű vendégkarmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a Művészetek Palotájában. A finn Sakari Oramo a Birminghami Szimfonikus Zenekar (CBSO) zeneigazgatója és a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető dirigense.
606afe1e-49e8-4371-b8f8-4a8c3b1430f7

Hangversenyét a legnagyobb finn zeneszerző, Jean Sibelius En Saga (Legenda) című szimfonikus költeményével indítja. A koncert folytatása is rendkívül érdekesnek ígérkezik, hiszen az elhangzó – eredetileg zongorakíséretes – ifjúkori Debussy-dalokat maga a karmester hangszerelte zenekarra. A szólista a szintén nemzetközi hírű finn szopránénekesnő – mellesleg Oramo felesége –, Anu Komsi. Befejezésül is szimfonikus költeményt választott a karmester: Richard Strauss 1896-ban keletkezett, impozáns méretű művét, az Imígyen szóla Zarathustrát, mely – ahogy a szerző mondta – "Nietzsche géniuszának hódol". A koncertet bevezető, fél hétkor kezdődő Előhang során a közönség közelebbről is megismerkedhet Sakari Oramóval. A beszélgetésre a hangversenyre szóló jeggyel lehet bemenni.

(2008. november 27. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Nemzeti Filharmonikus Zenekar; km.: Anu Komsi (ének); vez.: Sakari Oramo; Sibelius: En Saga (Monda), op. 9; Debussy–Oramo: Chansons de jeunesse - Pantomime; Coquetterie posthume; Pierrot; Apparition; Clair de Lune; Musique; R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra, op. 30)