Irén, Írisz

Co-Me-Di-A - Játsszunk Komédiát!

2008.11.25. 00:00

Programkereső

A X. Making New Waves fesztivál alcíme: Játsszunk komédiát! Idén még hangsúlyosabb szerepet kap a művészet és a technológia együttműködése, az, hogy hogyan jelennek meg, és hogyan értelmezhetőek újra a mai zenében és a multimediális művészeti ágakban egy antik keletkezésű drámai műfaj kellékei. A fesztiválra december 4. és 7. között kerül sor a Trafóban.
f0606ca3-ece6-4de4-b373-04d12a3dddaa

A komédia mindenképpen összekapcsolódik a humor, a boldog végkifejlet megjelenésével, a világosság felülkerekedésével a sötét erők fölött. A konfliktus megteremtésének fontos eszköze a valóság és látszat keveredése. A komédia szembetűnő sajátossága az identitás elfedése a különböző eszközökkel, mint pl. az álruha, az átalakulás, az összetévesztés. Egyértelmű a párhuzam a mai internetes ismerkedő-oldalak, chatszobák nyújtotta, a valós identitás elrejtésére kínálkozó lehetőségekkel.

A digitális technológia, még inkább az internet elterjedése eddig sohasem látott kommunikációs potenciált biztosít a XXI. század művészeinek. Az elvileg korlátlan lehetőség azonban új, izgalmas feszültség forrása is egyben. Új módszerek keletkeztek a valós identitás elrejtésére, virtuális személyiségek kreálására. Hogyan élnek a komédia megújult eszközeivel a mai alkotók? Erre láthatunk, hallhatunk példákat az MNW2008 rendezvényein, a koncerteken és műhelyeken egyaránt.

A X. Making New Waves fesztivál egy Európai Uniós együttműködés, a "Co-Me-Di-A" (Cooperation and Mediation in Digital Arts – Digitális Művészeti Együttműködés és Közvetítés) állomásaként zajlik idén. A komolyzenei koncertek sorában Karlheinz Stockhausen: Mantra, David Moss: "Music By, For and Against John Cage" művei hangzanak el. Fellép még a European Bridges Ensemble és egy multimédia operát is láthatunk Salt Itinerary címmel, a szerző, Miguel Azguime előadásában.