József, Bánk

Explosiv!

2008.11.26. 00:00

Programkereső

Kismarton és az Esterházy Vállalkozások Haydn mesterművéből, A Teremtésből felcsendülő részletekkel és különleges tűzijátékkal köszöntik a 2009-es Haydn-évet szilveszter éjszakáján. És ahogy kezdődik a 2009-es év, úgy is folytatódik.
718a911a-4fe3-4aac-ae5f-5acc133d9b6e

A Bécsben jövőre 4. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Joseph Haydn Kamarazenei Verseny díjazottjainak kismartoni koncertjén a közönségdíj április 24-én kerül kiosztásra, melynek 4000 eurós költségét az Esterházy Magánalapítvány (Esterházy Privatstiftung) szponzorálja.

Haydn-Explosiv! a 2009. május 31-én nyíló modern, interaktív kiállítás címe, amely élményekben gazdagon, zenehallgatáson keresztül mutatja be a zeneszerzőt az Esterházy-kastély Sala Terrena helyiségeiben a látogatók számára. A 2009-es Haydn-év keretében az Esterházy Magánalapítvány olyan bemutatót kínál, amely az érzékekre hat, és érzelmeket vált ki a látogatóból. A multimédiás rendezés fények, hangok, mozgó képek és kisszámú kiállítási tárgy segítségével olyan környezetet teremt, melyben a kiállítás látogatója közvetlen közelből érezheti és élheti át Joseph Haydn életének fontos, sorsdöntő szakaszait.

2009. május 20-24-ig kerül megrendezésre a Weinklang Fesztivál (Deutschkreutz (Németkeresztúr), Lackenbach (Lakompak), Horitschon és Raiding településeken). "Tűzvarázs" címmel a lakompaki kastély kertjében felcsendülő szabadtéri koncert főszereplői Haydn és Händel, melynek fénypontja Händel Tűzijáték szvitjét kísérő tűzijáték, a rendezők mintegy 1000 látogatóra számítanak.

2009 nyarán kerül először sor Esterházy PROMS címmel a kismartoni Esterházy-kastély udvarán tartandó szabadtéri koncertsorozatra, mellyel az Alapítvány célja, hogy a tartományi főváros zenei kínálatát nemzetközi rangra emelje és annak határain túl is ismertté tegye.

2009. szeptember 4-én tartják a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében a Hugo Wolf Quartett közreműködésével, Wolfgang Muthspiel, neves zeneszerző és gitárművész - akit a "Musicians Magazine" a világ tíz legjobb jazz gitárosa közé sorol - az erre az alkalomra komponált darabjának ősbemutatóját. A Haydn életművét új megvilágításba helyező kompozíciót egy klasszikus vonósnégyes és egy jazznégyes (zongora, gitár, nagybőgő és dob), azaz nyolc zenész együttes játéka szólaltatja meg.

A nemzetközi tudós társadalom Haydnt ünneplő rendezvénysorozatának keretében, kétnapos szimpóziumot tart a bécsi Tudományos Akadémián és Kismartonban, 2009. október 15 és 17 között, Prof. Dr. Gernot Gruber irányításával. Neves tudósok és művészek vitatkoznak Joseph Haydn személyének és műveinek aktuális megítéléséről, melynek kapcsán kritikus véleményeket várnak a résztvevőktől. A szimpózium támogatója a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány. Támogatásánál elsősorban az a szándék vezérli, hogy hozzájáruljon a Joseph Haydnról világszerte elterjedt klisék megváltoztatásához.

A 2009. október 16. és 18. között megrendezésre kerülő Vonósnégyes-fesztivál jelenti a Haydn év csúcspontját az Esterházy Magánalapítványnál. Nemzetközileg elismert nagy nevű kamarazenekarok, a Quatuor Mosaïques (Ausztria/Franciaország), Artis Quartett (Ausztria), Keller Kvartett (Magyarország), Carmina Quartett (Svájc), Hagen Quartett (Ausztria) gondoskodnak a zenei élményről.

A programok összeállításánál a nemzetközi kitekintés és a magas színvonal vezérelték az Esterházy Vállalkozásokat, a költségvetés – melyet az Alapítvány és a magánszféra más szponzorai finanszíroznak – meghaladja a 2 millió eurót. A programok időpontja és tartalma tudatosan úgy került meghatározásra, hogy a lehető legjobban kiegészítsék azok a tartomány programjait. Így az idelátogató vendégeknek változatos és attraktív Haydn-évet biztosít az Esterházy Vállalkozások.