Klaudia

Fassang és a Hammond orgona

2008.11.26. 00:00

Programkereső

Minden hónap utolsó szerdáján Fassang László improvizációs Hammond orgonakoncertet ad a Nyitott Műhelyben meglepetés vendéggel. Novemberben eza szerda éppen mára esik.
20bdb6cc-9261-48d6-b425-fe174a0f6656

A Hammond orgonát egy amerikai feltalaló, Laurens Hammond tervezte és építette meg 1934 körül. Az eredeti koncepció az volt, hogy az orgonákat templomoknak adják el, olcsó alternatívát kínálva a sípos orgonával szemben, ennek ellenére igen hamar népszerűvé vált a jazzben, bluesban, gospelben, majd később (az 1960-as, 70-es években) a rockzenében is. A jellegzetes hangot Magyarországon szinte mindenki ismeri, aki nézte a televízióban sugárzott mesefilmeket, úgy mint: Mekk mester, Kukori és Kotkoda, vagy a Frakk, még akkor is, ha nem tudják pontosan, hogy Hammond orgonáról van szó.

Fassang László első igazi találkozása ezzel a hangszerrel 2002-ben történt a Calgary Nemzetközi Orgonaverseny és Fesztivál alkalmából. Doug Riley kanadai jazz-orgonista rendszeresen adott koncerteket a város egyik kávézójában és az utolsó este a verseny végén az improvizációs aranyéremmel a zsebében Fassang László vette a bátorságot és megkérte, hadd játsszon ő is egy kicsit a hangszeren. Azóta tervei között szerepelt, hogy alkalomadtán ő is vásároljon egy ilyen hangszert. Ez az alkalom 2006-ban jött el, amikor egy belvárosi hangszerboltba betévedvén a pénztárostól kapott egy telefonszámot egy eladó Hammond orgonához. Egy év ismerkedés után végül is sikerült megvásárolni, és a hangszert egyenesen Finta Lacihoz, a Nyitott Műhelybe szállította, ahova esténként lejár gyakorolni, havonta pedig arra van lehetőség, hogy az általa választott zenészekkel játsszon együtt. Ezek a koncertek egy ismerkedési folyamatnak, nevezetesen a hangszerrel és a zenész partnerekkel való kapcsolatának a különböző állomásai. Valamilyen módon ez a hangszer egyesíti a sípos orgona és a zongora bizonyos tulajdonságait. Az orgonáét, amennyiben változatos hangszíneket lehet rajta létrehozni, és a két manuálnak és pedálnak köszönhetően bonyolult zenei struktúrákat lehet egyedül megvalósítani. Zongoraszerű tulajdonsága viszont a teljesen pontos és dinamikus megszólalás, és nem utolsó sorban a szállíthatóság. A Hammond orgona elsősorban a gospel, a blues, a jazz és a progresszív rock zenében vált ismertté. A művész által legismertebb képviselői Jimmy Smith, Joy de Francesco, Keith Emerson, Rhoda Scott, Barbara Dennerlein. De az az érzése, hogy a hangszerben rengeteg olyan lehetőség rejlik még, amelyeket eddig nem használtak. Mint a sípos orgonán és a zongorán is, ezeknek a hangoknak a felfedezése mindig izgalmas kihívást és egyben inspirációt jelent számára.

(2008. november 26. 19:00 Nyitott Műhely (Budapest) - Fassang László (orgona), a sorozat további időpontjai: 2008. december 27. (Az ünnepekre való tekintettel a decemberi koncert szombati napon lesz!), 2009. január 28., február 25., március 25., április 29., május 27., június 24.)