Benedek

Esélyt a Mikulásnak!

2008.11.27. 00:00

Programkereső

Egyedülálló fogyatékosügyi fesztivált és figyelemfelkeltő köztéri Mikulás-akciót szervez december első hetében a hazai és nemzetközi elismertségnek örvendő Ability Park. A fesztivál, amely kulturális és családi programokkal hívja fel a figyelmet a fogyatékos személyek foglalkoztatásának jelentőségére, Jaksity György fővédnökségével valósul meg.
fc79fcd5-5d0c-47c9-9ca6-1186cd22ed1b

A fogyatékos emberek élethelyzeteit játékos és interaktív formában bemutató élménypark, amely idén júniusban önálló kiállítási helyszínre költözött, a fogyatékos emberek foglalkoztatásának jelentőségére, valamint az akadálymentesítés és a társadalmi elfogadás fontosságára hívja fel a figyelmet. A rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy bemutassa az önálló értéket teremtő fogyatékos művészeket és művészeti csoportokat és népszerűsítse az Esély Foglalkoztatási Szövetség és tagszervezeteinek szakmai munkáját.

A fesztivál kiemelkedő eleme az a köztéri Mikulás-akció, amelynek során kerekes-székes, vak és siket Mikulások egyetemista krampuszok társaságában járják a belváros köztereit és az állami, valamint az üzleti szféra közszolgáltatást nyújtó intézményeit. Az akció során megjutalmazzák az esélyegyenlőségi törvényt betartó és a fogyatékos személyek integrációját segítő intézményeket, a jogszabályokat be nem tartó szervezetek számára pedig figyelmeztető virgácsokat és a jogkövető magatartást elősegítő információkat osztanak ki.

A fesztivál kulturális programjait négy helyszínen (Instant, Alternatív Kulturális Közösségek Uniója, Ability Park, Bárka Színház) rendezik meg. A programelemek között megtalálható akadálymentesített koncert a Misztrál együttessel, siketkocsma, jelnyelvi karaoke, jelnyelvi színház, adventi kirakodóvásár fogyatékos személyek által készített termékekből, családi Mikulás-nap az Ability Parkban, illetve az országban egyedülálló, értelmi sérült színészekből álló Baltazár Színház előadása is.

A fesztivál fontosságáról Jaksity Györy fővédnök, a Concorde Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott: "A jelenlegi helyzetben, amikor a munkanélküliség növekedésével és a gazdaság megtorpanásával kell számolni, különösen fontos, hogy a munkaerő-piaci szempontból legkiszolgáltatottabb rétegek, így a megváltozott munkaképességű személyek munkalehetőségei ne csökkenjenek, a foglalkoztatásuk bővítésére az elmúlt években elindított programok ne essenek a gazdasági válság áldozatául."

A fesztivál részletes programja itt olvasható.