Gertrúd, Patrik

Batta András karrier-díjban részesült

2008.12.01. 00:00

Programkereső

A HVG és a jobline.hu hagyományteremtő karrierversenyén a legsikeresebb életpályát befutott szakembereket keresték. A közszférában dolgozó legeredményesebb vezetőnek járó díjat ez alkalommal dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora kapta.
c42089d8-d966-4921-86af-9ebbda7259f7

A HVG és a jobline.hu hagyományteremtő szándékkal karrierversenyt hirdetett hét különböző kategóriában. Azokat a kiemelkedő szakembereket keresték, akik a legsikeresebb életpályát futották be, munkájukban átlag feletti teljesítményt nyújtva. A november 4-i nevezési határidőre a vezető kategóriába érkezett a legtöbb jelölés. A több lépcsőben történő értékelés során a zsűri különösen azokat emelte ki, akik mérhető eredményeket tudtak felmutatni. A vezető (leader) kategóriában két nyertes született.

Egyikük dr. Batta András zenetörténész (muzikológus), egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Nevéhez fűződik 2004-2008 között – első rektorsága idején – a Zeneakadémia többlépcsős képzésének indulása. A 2005-ös felsőoktatási törvény szellemében átalakult az egész szervezet, megalakult a népzenei szakcsoport, a zenepedagógiai tanszék, megújult a zenekari képzés. Az intézmény ma már önállóan szervezi sikeres hangversenysorozatait (Alma Mater Koncertek), a Zeneakadémia nemzetközi kapcsolatrendszere a többi között az Amerikai Egyesült Államok és Kína bevonásával jelentősen kibővült. Batta András létrehozta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szponzorainak körét, konszolidálta az egyetem gazdasági helyzetét. 2005-ben integrálta a Kecskeméti Kodály Intézetet. 2008 áprilisában a Zeneakadémia szenátusa Batta Andrást megerősítette rektori tisztségében.

Ezek az eredmények is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kormány kiemelt EU-s projektjeként "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai zenei élet megújuló zenei központja Budapesten" címmel az intézmény fejlesztését közel 11 milliárd forinttal támogatja. Batta András legfontosabb célja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fejlesztése az intézmény évszázados hagyományainak megőrzése, valamint az innovatív megújulás szimbiózisa jegyében.

Batta András, zenetörténész 1953. szeptember 30-án született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Tanulmányai után rögtön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta (tudományos gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens). 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az Egyetem rektor-helyettese, 2004-től egyetemi tanár, majd rektor. Tanári és kutató munkája mellett 1976 és 1996 között intenzíven kivette részét a zenei újságírásból is (Magyar Rádió, Magyar Televízió, ORF Wien, ismeretterjesztő előadások, cikkek). E tevékenységéért számos elismerésben, díjban részesült (a Magyar Rádió Nívó-díjai, Péterfi István díj). Több zenei ismeretterjesztő könyvet írt, melyek között a legsikeresebb a Könemann Kiadónál napvilágot látott, 10 nyelvre lefordított, csaknem ezer oldalas operakalauz.