Beáta, Izolda, Lea

A tavasz megszentelése

2008.12.03. 00:00

Programkereső

Ethos et Spiritus címmel hirdetik meg a Pannon Filharmonikusok 2009-es budapesti bérletüket. A négy koncertből álló sorozatot immár ötödik alkalommal rendezik meg. Erről tartottak sajtótájékoztatót kedden a sorozat helyszínén, a Művészetek Palotájában.

Pannon Filharmonikusok a Müpában

Hamar Zsolt zeneigazgató szokatlan módon nem zenei témával indította a sajtóeseményt: a világban zajló válságról beszélt. Azt a provokatív kijelentést tette, hogy nem is akkora baj, hogy ez a gazdasági válság elindult, mert így olyan kérdésekre vagyunk kénytelenek válaszolni, amelyek már régóta váratnak magukra. Akarunk-e olyan világban élni, ahol a termék eladása sokkal fontosabb az azt készítő embernél, vagy magánál a terméknél? Akarunk-e olyan világban élni, ahol a kapcsolati tőke fontosabb a tudásnál? És bár a zene egy szubjektív műfaj, mégis sok, objektíven mérhető elemet tartalmaz, amelyre nekik is, mint együttesnek koncentrálni kell. Fontos, hogy az akkordok tisztán szólaljanak meg, fontos, hogy a ritmus pontos legyen. Ahogy fogalmazott: "Egyetlen dolgunk van: az élettelen, információt hordozó hangjegyeket kell életre keltenünk. Ez az alapelv vezérelt bennünket a jövő évadterv és a budapesti bérletsorozatunk összeállításánal. Olyan tisztességes munkát kívánunk kínálni a közönségnek, ami a lélek művelődését szolgálja."

Horváth Zsolt igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár a gazdasági világválság Pécset sem kerüli el, a Pannon Filharmonikusok most összeállított programjai sikeresen át fogják vészelni ezt a nehéz időszakot, és méltóan vezetik majd be a 2010-es évet, amikor is Pécs lesz Európa egyik Kulturális Fővárosa. A zenekar nemcsak Pécsett és Budapesten koncertezik majd a következő időszakban. 2009 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszanak, és külföldön is szívesen látják őket: Essenben hat koncert vár a zenészekre. A pécsi koncertteremmel kapcsolatban elmondta, hogy mivel ez egy 35 milliárd volumenű beruházás (melynek 85%-a EU-s forrásból származik), a válság miatt nehéz helyzetben lévő építőipari cégek számár biztos pont. A beruházás minőségi paraméterei azonban fontosabbak, mint hogy dátumokhoz kössék az átadást. Jelenleg 2010-es szeptemberi átadással kell számolni. Elmondta azt is, hogy a Hungarofest ugyan szerepet vállal a 2010-es EKF projektben, de csak mint pénzügyi lebonyolító: sem művészeti, sem a prograszervezési kérdésekbe nem illetékesek.

A 2009-es budapesti hangversenyek során olyan művészek lépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára a Pannon Filharmonikusok koncertjein, mint Sharon Kam (klarinét), Xavier de Maistre (hárfa), Várdai István (cselló), Milan Turkovic (fagott) és az Amadinda Ütőegyüttes. A karmesteri pulpituson nemcsak Hamar Zsolt lesz látható, hanem Christian Gansch és Howard Griffiths is.

Várdai István legutóbbi eredménye a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első díja, valamint az öt különdíjból négy elnyerése volt. Mint pécsi születésű művész, amikor csak teheti, hazautazik. Úgy érzi, hogy a világ most afelé megy, ahol a mennyiségi értékek helyett a minőség kerül középpontba. Ahogy fogalmazott: "Pécs kapott egy esélyt (és rajtuk keresztül én is), hogy a 2010-es éven keresztül a minőségi világ felé mozdítsuk el a történéseket. Úgy érzem, sikerülni fog."