Beáta, Izolda, Lea

Díszdoktor lett Vásáry Tamás

2008.12.03. 00:00

Programkereső

A Debreceni Egyetem tudományos tevékenységének nemzetközi elismertséghez jelentős módon járul hozzá az oktatók szakmai tevékenysége. 2008-ban a Debreceni Egyetem három, a műszaki, a természettudományos és a zenei felsőoktatás területén kiemelkedőt alkotó professzort emelt díszdoktorai közé, köztük Vásáry Tamás zongoraművészt is.

A Debreceni Egyetem díszdoktori címét kapta a város szülötte és díszpolgára, az idén 75. életévét betöltött Vásáry Tamás is. A szülővárosához szoros szálakkal fűződő, kivételes tehetségű művész Dohnányi Ernő tanítványaként és Kodály Zoltán asszisztenseként ismerte meg a szakma és a zeneoktatás fortélyait, később Svájcban, majd Londonban folytatta művészi karrierjét. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös főzeneigazgatója munkásságát több sikeres hanglemez, előadássorozat és könyv fémjelzi. Az ifjú zenei tehetségek pártfogójaként került közelebbi kapcsolatba a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával, melynek zongora tanszékén számos alkalommal tartott nyilvános mesterkurzust.

7d2eb70e-4ff0-40eb-a467-2fe24ed5e620

A Debreceni Egyetem díszdoktorává fogadta továbbá az izlandi származású Dr. Gudni Albert Jóhannesson professzort, valamint Dr. Mezei Ferenc akadémikust, a magyar tudomány világszerte elismert képviselőjét. A kitüntetéseket 2008. november 29-én adták át ünnepélyes keretek közt a Debreceni Egyetemen.