Beáta, Izolda, Lea

McCreesh és Ljubimov a BFZ koncertjein

2008.12.04. 00:00

Programkereső

A historikus zenei irányzat két kiemelkedő képviselője, a brit karmester Paul McCreesh és az orosz zongoraművész Alekszej Ljubimov lesznek a Fesztiválzenekar vendégei a "Haydn-Mozart Plusz" sorozat december 13-i és 14-i, zeneakadémiai hangversenyein. A budapesti műsort december 12-én Győrben is előadják.
2e5322a5-5bfd-4b14-a1b0-8a71db22dbed

A műsorban Mozart K.133-as D-dúr szimfóniája és Csajkovszkij "Mozartiana" zenekari szvitje mellett két versenymű is elhangzik, Mendelssohn op. 22-es Capriccio brillantja zongorára és zenekarra (ez tehát változás az eredetileg meghirdetett Mozart Hangversenyrondóhoz képest), valamint Joseph Haydn D-dúr zongoraversenye.

Paul McCreesh, a kiváló brit karmester pályája az általa alapított Gabrieli Consort vezetőjeként az 1980-as évek elején indult: a főleg reneszánsz és barokk zenét előadó együttes néhány év alatt világhírű lett. Bár máig a historikus zenei irányzat egyik meghatározó képviselőjének tekintik, a sokoldalú művész szívesen dolgozik modern szimfonikus zenekarokkal is, elsősorban a bécsi klasszikus és a 20. századi repertoár tolmácsolójaként. 2001-ben Gluck Orfeusz és Euridikéjének átütő sikert arató produkciójával debütált operakarmesterként, majd Britten Albert Herringjét vezényelte Amszterdamban. Berlinbe (Komische Oper) az Orlando, a Koppenhágai Operaházba A varázsfuvola vezénylésére hívták meg. McCreesh 2005 októberében vezényelte először a Fesztiválzenekart.

Alekszej Ljubimov 1944-ben, Moszkvában született művész szülővárosa konzervatóriumában a legendás pedagógus, Heinrich Neuhaus egyik utolsó tanítványa volt. Az "Alternatíva" avantgárd zenei fesztivál létrehozásáért feketelistára kerül, nem utazhat külfödre, így nemzetközi karrierje csak 1987-ben indul meg. A tilalom éveiben érdeklődése a barokk zene felé fordul: megalapítja a Moszkvai Barokk Kvartettet és a Moszkvai Kamaraakadémiát. 1987-től rendszeresen fellép a világ zenei központjaiban Salzburgtól Párizsig, Londontól Szentpétervárig. A sokoldalú zongorista kamarazenészként (Peter Schreier, Christian Tezlaff, Natalia Gutman és Heinrich Schiff rendszeres partnereként) és régi zenei együttesek szólistájaként is gyakran koncertezik. 1998-ban óriási sikerrel játszotta a BFZ Fischer Iván vezényelte karácsonyi budapesti koncertjein Mozart K.453-as, G-dúr zongoraversenyét.

(2008. december 13., 14. 19:45 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) és 15. 19:00 Richter-terem (Győr) - Budapesti Fesztiválzenekar; km: Alekszej Ljubimov (zongora); vez: Paul McCreesh; Mozart: D-dúr szimfónia, K 133 no. 20; D-dúr koncertrondó, K 382; Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob. XVIII:11; Csajkovszkij: Négy szvit "Mozartiana", op. 61)