Benedek

Alexander Markov mesterkurzusa

2008.12.08. 00:00

Programkereső

December 10-11-én, szerdán és csütörtökön 15-19 óra között Alexander Markov világhírű hegedűművész mesterkurzust tart a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében (Budapest, VIII. Múzeum utca 11.), ahol szerda este fél nyolctól szólókoncertet is ad a részvevőknek.
5bc9bfbe-8521-4a83-bfca-6d938f63ecbe

Alexander Markov a MÁV Zenekar meghívására érkezik Budapestre. A zenekar december 12-ei bérleti hangversenyén lép fel a Zeneakadémián, Sibelius d-moll hegedűversenyét adja elő Kollár Imre vezényletével. A hegedűs 2008 egyik kiemelkedő zenei eseménye, a Művészetek Palotájában megrendezett Csajkovszkij-maraton alkalmából dolgozott először együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral. A nemzetközi rangú művészről Lord Yehudi Menuhin ezt írta: "Kétségtelenül az egyik legbrilliánsabb és legmuzikálisabb hegedűs mindazok közül, akiket ismerek. Biztos vagyok abban is, hogy nevét örökre bejegyzi a hegedűvirtuózok könyvébe.”

A Nemzetközi Paganini Hegedűverseny győzteseként, Alexander Markov a világ legkitűnőbb zenekaraival koncertezett: Philadelphia Orchestra, l'Orchestre de Paris, a Montreal Symphony, a BBC és a Detroit Symphonies és a Budapesti Fesztiválzenekar. Hangversenyeit vezényelte többek között Lorin Maazel, Charles Dutoit, John Nelson, Neeme Jarvi, Sir Neville Marriner, Franz Welser-Most és Fischer Iván. A zenei közvélemény kitörő lelkesedéssel a művész Paganini-CD-jét, a 24 Caprice-szal. Az előadásról DVD film is készült, mely a Warner Vision International gondozásában jelent meg.

A MÁV Szimfonikus Zenekar felkérésére Markov elvállalta, hogy a budapesti koncertjét megelőző napokon mesterkurzust tart az érdeklődőknek a zenekar próbatermében. A kurzusra jelentkezni a zenekar titkárságán lehet, tel.: (1) 338-2664 telefonszámon és a office@mavzenekar.hu.