József, Bánk

In dulci jubilo – orgonaest gyermekkarral

2008.12.08. 00:00

Programkereső

Orgona és az angyalok karával a zenetörténetben megannyiszor azonosított gyerekkórus – lehet-e ennél ihletettebben megidézni a Karácsonyt, a Gyermek, a fény születését? December 21-én a Párizsi Nemzetközi Orgonaverseny nagydíjasa és Landowski-különdíjasa, Pálúr János a francia orgonairodalom avatott előadója a világhírű MR Gyermekkórussal karácsonyra született művekből gyűjtött össze színes csokorra valót.
c89007ee-5a9c-4ada-8a92-aff35234f4d6

A hangverseny első részében a reneszánsz és a barokk korszak határán alkotott, valamint ízig-vérig barokk zeneszerzők művei csendülnek fel, továbbá egy örökzöld Bach-feldolgozás Charles Gounod tollából. Elhangzik még a 16–17. században élt cseh humanista, Jan Campanus-Vodnanský nyolcszólamú alkotása és Bach utolsó éveiben komponált variációsorozata egy karácsonyi dalra.

A második rész a kiváló orgonaművész profiljának megfelelően "francia–magyar karácsony" lesz, többek között olyan remekművel, mint az Olivier Messiaen mennyei harmóniát sugárzó meditációsorozatából való népszerű tétel, a Dieu parmi nous ("Isten közöttünk").

(2008. december 21. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Advent orgonával gyerekeknek" − Pálúr János, MR Gyermekkórus; vez.: Thész Gabriella; Daquin: Két karácsonyi ének - VI. Noël sur les jeux d’anches, sans tremblant et en duo, XI. Noël en récit en taille; Praetorius: In dulci jubilo; Es ist ein Ros’ entsprungen; Palestrina: Hodie Christus natus est; Bach: Pastorale, BWV 590; Gounod: Ave Maria J. S. Bach 1. prelúdiumára; Kodály: Ave Maria; Angyalok és pásztorok; Dupré: Variációk egy karácsonyi énekre, op. 20
Improvizációk az MR Gyermekkar és a közönség részvételével a Mennyből az angyal, a Dicsőség mennyben az Istennek, a Pásztorok, pásztorok, az Adeste fideles és az In dulci jubilo karácsonyi dallamokra)