Benedek

Háromszor is Danubia

2008.12.11. 00:00

Programkereső

A héten jelenik meg a Warner Music Hungary és az Óbudai Danubia Zenekar legújabb lemeze, amelyen Brahms Magyar táncai hallhatók. A lemezkiadónak és a szimfonikus zenekarnak nem ez az első együttműködése, hiszen a Táncok című, valamint Dohnányi Ernő három szimfonikus zeneművét tartalmazó CD-k az elmúlt években nagy sikert arattak a közönég és a kritikusok körében is.

Brahms eredetileg nem zenekari művet, hanem négykezes zongoraművet komponált, közülük hármat maga ültetett át zenekarra. Ezen kívül számos zenekari változat született, részben még Brahms idejében, ezek közül öt Antonín Dvorák hangszerelő művészetét dícséri. A felvételen hallható változatokat – két kivétellel – Brahms-kortárs készítette. Ez is volt a cél, hogy mind időben, mind stílusban Brahmshoz minél közelebbiek legyenek a kiválasztott hangszerelések.

A Brahms-album No. 1-21-es Magyar táncait Héja Domonkos vezényli, akiről (és zenekaráról) a Warner Music Hungary és az Óbudai Danubia Zenekar első közös albuma kapcsán 2004-ben a Gramophone magazin ezt írta: "Talpraesett, lelkes, fegyelmezett csapat, ...Héja Domonkost kifinomultság jellemzi. ...ezen a lemezen teljesítményük csak egy hajszállal marad el a világszínvonaltól." A BBC Music Magazin 2004-ben így írt ugyanerről a lemezről: "Játékuk színvonala ámulatba ejtően magas: a lemezen hallható darabok közül néhánynak soha nem hallottam jobb hangfelvételét."

91b66181-ff96-42fb-8e8a-0d9eddbdd190

A Warner Music Hungary az elmúlt néhány évben több olyan klasszikus és jazz kiadvány kiadását gondozta, amelyek a hazai megjelenéssel egyidőben bekerültek a Warner Classics & Jazz nemzetközi katalógusába. Jelen CD e sorban már a 12., 11. helyen pedig egy olyan kivételes tehetségű zongorista első albuma szerepel, mint Farkas Gábor. Az An Evening With Liszt című lemezen Verdi-átiratok, Miserere A trubadúrból, Réminiscences de Boccanegra, az Ave Maria, a XII. magyar rapszódia és a h-moll szonáta hallható. Ezen CD-k kiadásával, csakúgy mint a korábbiak elkészítésével a Warner azt szeretné elérni, hogy mind több magyar zeneművész felvétele szerepeljen a nemzetközi lemezkínálatban.