József, Bánk

A Nyugat lánya a Nemzeti Filharmonikusokkal

2008.12.12. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar viszonylag ritkán játszik operákat – legutóbb, 2007 júniusában, Debussy Pelléas és Mélisande-ját adták elő nagy sikerrel –, ám most mégis vállalkoztak rá, hogy a Művészetek Palotája Puccini-sorozatának utolsó estjén nemzetközi énekes gárda, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével megszólaltassák Puccini ritkán játszott, ezért kevéssé ismert operáját, A Nyugat lányát.
498e1897-63df-4b3d-ae28-c84c58abc13a

Az opera koncertszerű előadására éppen a zeneszerző születésének 150. évfordulója előtt egy héttel, december 15-én, hétfőn este 7 órától kerül sor a MŰPÁ-ban, a kitűnő olasz karmester, Carlo Montanaro vezényletével. A mű cselekménye a 19. század közepén, az aranyláz idején játszódik Kaliforniában: nem meglepő, hogy az ősbemutató is Amerikában, a New York-i Metropolitanben volt, mégpedig 1910. december 10-én, Arturo Toscanini dirigálásával. A mostani előadás főbb szerepeit nagyszerű külföldi énekesek alakítják: Olga Romanko, a moszkvai Bolsoj sztárja, a koreai Lee Yeong-Won, aki éppen Dick Johnson szerepében robbant be a nemzetközi operaéletbe, valamint a Kolozsvárott született Alexandru Agache. Mellettük olyan kiváló magyar énekesek lépnek fel az előadásban, mint például Cser Péter, Palerdi András vagy Szappanos Tibor.

(2008. december 15. 19:00 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) -Puccini: A Nyugat lánya, km.: Olga Romanko (Minnie), Alessandru Agache (Jack Rance seriff), Lee Jeong-Won (Dick Johnson alias Ramerrez), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Carlo Montanaro)