Irén, Írisz

Karácsonyi koncert az Art Face Sevennel

2008.12.12. 00:00

Programkereső

A december 19-i karácsonyi koncert az Art Face Seven régizenei esték 2008 című rendezvénysorozat záró előadása. Ez lesz a Mátyás-templom utolsó koncertjeinek egyike, mielőtt a felújítási munkálatok miatt egy időre bezárja kapuit a nagyközönség előtt.

Az esten fellép a Cantus Corvinus énekegyüttes is, Magyarország egyik legrangosabb énekes előadócsoportja, megalakulása, 1988 óta a régi kórusmuzsika kiváló, egyéni hangvételű képviselője, a reneszánsz és a barokk stíluskorszakok a cappella és hangszerkíséretes vokális muzsikájának elkötelezett tolmácsolója. Ars poeticájuk és legfőbb művészi céljuk a régi korok zenéjének éneklési és előadási szempontból korhű, a mai közönség számára mégis élő megszólaltatása. Az együttes tagjai a bel canto kor előtti ének-technikát is alkalmazzák sajátos hangzást valósítva meg. Monteverdi virtuozitása a széles hangterjedelemben és a gazdag többszólamúságban érhető tetten, amit Klembala Géza vezénylésével kiválóan interpretál az együttes.

A fellépők sorában a Sebastian Consort is feltűnik, amelyet 2003 tavaszán alapított Lachegyi Imre blockflöteművész. Az együttes létrehozásának célja a reneszánsz és barokk consortmuzsika népszerűsítése, valamint 20. századi és kortárs darabok megszólaltatása négy blockflötén, vagy két blockflötén és két vonós hangszeren. Ezen felül gyakran játszanak énekes, vagy continuo közreműködésével is. Az együttes repertoárjában régi angol, német, francia és spanyol darabok mellett (Jenkins, Scheidt, Pachelbel, Sweelinck, Isaac, Machera, Cabezon művei) kiemelt helyet foglalnak el az átiratok – elsősorban (mint arra az együttes neve is utal) Johann Sebastina Bach billentyűs műveinek átiratai.

A Custos Viola Consort is felllép, amelyet Szászvárosi Sándor alapította meg 2005-ben. Szászvárosi Sándor 1995-ben kezdte meg viola da gamba tanulmányait, majd a bécsi Zeneakadémián prof. José Vasquez növendéke, kivel több hangversenyt adtak Ausztriában és Svájcban egyaránt. 2001-tõl hozza létre a "Gamba Esték" hangversenysorozatot, mely keretében rendszerességgel mutat be Budapesten és Magyarország városaiban egy-egy újabb szeletet a viola da gamba irodalmából. A Custos Viola Consort együttesnek vannak állandó tagjai és vendégművészei is. Az együttes repertoárja a reneszánsz és a barokk kor műveit öleli fel. A karácsonyi koncerten Szászvárosi mellett Regős Júlia és Kallai Nóra fog szerepelni.

0cf3ecfd-7faf-4f96-a1a3-79bc05effca5

A Sonatores Pannoniae fúvósegyüttest is hallhatjuk az est folyamán, amely 17-18. századi hangszerek kópiáin szólaltatja meg a barokk kor ünnepi zenéit, 1990-ben alakult Borsódy László vezetésével. Céljuk a zenei historizmusnak igazi értelmet, funkciót adni. Ez felelősségteljes feladat, és az együttes elhivatottságot érez, hogy a régizene nyelvén, annak hangzásán és szellemén keresztül összhangot teremtsen, és ezt megossza a jelenkor közönségével. Koncertjeik atmoszférája, a muzsikusok játékkedve, valamint Borsódy László intenzív vezetése teszik egyedülállóan élményszerűvé a Sonatores Pannoniae fellépéseit.

(2008. december 19. 19:30 Mátyás-templom (Budapest) - A karácsonyi koncertje; km.: Cantus Corvinus (műv. vez.: Klembala Géza), Sebastian Consort, Custos Viola Consort, Sonatores Pannoniae; vez.: Klembala Géza; Monteverdi: Vespro della Beata Vergine; Deus in adjutorium; Dixit Dominus 109. zsoltár; Nigra sum; Laudate pueri 112. zsoltár; Pulchra es; Laetatus sum 121. zsoltár; Duo seraphim; Nisi Dominus 126. zsoltár; Audi coelum; Lauda Jerusalem 147. zsoltár; Himnusz; Sonata Sopra Sancta Maria; Magnificat)