Gábor, Karina, Ders

Csáki András nyerte az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárversenyt

2008.12.16. 00:00

Programkereső

A három fordulóból álló nemzetközi gitárverseny középdöntőjébe a japán zsűri döntése alapján három-három japán, ausztrál, kínai, két koreai,valamint egy-egy új-zélandi, finn, német, olasz és magyar klasszikus gitáros jutott be, a december 14-i döntőben Csáki Andrást találták a legjobbnak.
24d80eae-a579-463e-9db6-eed7217d62a5

A magyar győztes mellett a nemzetközi verseny második helyezettje az ausztrál Harold Gretton, harmadik helyezettje pedig a finn Otto Tolonen lett. Csáki András a verseny győzteseként elnyerte a Yamaha cég díját, egy Kohno koncertgitárt, valamint a Japán Oktatási Minisztérium, a Spanyol Nagykövetség, a Japán Zenei Alap, a Japán Gitárosok Szövetsége oklevelét, díját, serlegét, és a Savarez Alliance cég a verseny győztese számára összeállított húrkészletét. A nemzetközi verseny győzteseként Csáki András 2009-ben három hetes koncertkörúton vehet részt Japánban.

Csáki András 11 évesen kezdett el gitározni a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában. Később a Bartók Konzervatóriumban tanult és érettségizett Budapesten. Konzisként nemzetközi versenyeket nyert Weimarban és a chilei Vina del Marban. Egyetemi tanulmányait 2007-ben kitüntetéssel végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, tanulmányi- és versenyeredményeivel két alkalommal nyerte el a Magyar Köztársaság Köztársasági Ösztöndíját. Jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának (DLA) másodéves hallgatója. Aktív szereplője a hazai és a külföldi koncertéletnek, klasszikus gitárosként Chilétől Olaszországig, Venezuelától Japánig számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja. 1998-tól, megalakulásától az Excanto Régizene Együttes tagja. 2002-től a Bartók Rádió szólistája. 2005-től a Bartók Konzervatórium gitártanára. 2008-tól Fischer Annie ösztöndíjas.