Emőke

Drezdai Új világ

2008.12.16. 00:00

Programkereső

Az idei Utópia mottó után jövőre az Új világ címet kapta a drezdai Musikfestpiele. A szász városban és környékén közel három hét alatt több mint negyven koncertet kínáló fesztiválon Jan Vogler csellista intendatúrája alatt az európai és az amerikai kultúra randevúzik egymással.
6bed3519-8cd3-413c-8190-26b4688bb60f

A 31. Musikfestspiele fellépői között megtalálható Dawn Epshaw és a brooklyni The Knights kamarazenekar, akik az újjáépített Frauenkirchében adják a Musikfestspiele nyitókoncertjét. Vogler velük vette fel nemrég Sosztakovics első gordonkaversenyét, de a “lovagok” lemezre játszottak keringőket és Jimi Hendrix Machine Gunját is. A drezdai közönség már nem vehet jegyet Kurt Masur és Anne-Sofie Mutter közös koncertjére, mert már minden belépő elkelt, Hélène Grimaud, a Bretano vonósnégyes, az Emerson vonósnégyes és az elektromos gitár történetét és sokoldalúságát bemutató ensemble courage azonban még elérhető.

A Gramophone magazin szakírói által a világ legjobbjainak megszavazott zenekarok közül fellép a Gustavo Dudamel dirigálta Concertgebouw Zenekar (Jean-Yves Thibaudet zongoraművésszel), a Staatskapelle Zenekara, amelyet Reinhard Goebel vezényel, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, élén Nikolaus Harnoncourttal, a Bécsi Filharmonikusok (vezényel: Valery Gergiev). Igazán különlegesnek ígérkezik Mikhail Ovrutsky hegedűművész két koncertje május 24-én: az első kora délután a helyi óra-, a második pedig este a meisseni porcelánmanufaktúrában; a műsoron többek között Ravel-, Gershwin, Dvořák- és Mendelssohn-Bartholdy-művek szerepelnek.

A fesztivál mottójának jegyében készült a Drezdai Kamarakórus koncertje, amin Mendelssohn „amerikai fiai“, azaz Samuel Barber, George Chadwick, Aaron Copland, Stephen Foster, Charles Ives és Joseph Rheinberger darabjait éneklik. A Musikfestspiele programját színesíti a Juilliard Dance, a világhírű művészeti iskola táncos növendékeinek együttese, valamint az ausztrál TaikOz, akik a Drezdai Filharmonikusokkal szabadtéren dobolják az emberi méltóság erejéről és gyöngeségeiről szóló Winners című multimédiás előadást, a fesztivál zárókoncertjén pedig a New York-i jazz-zongoristák új nemzedéke mutatkozik be a Volkswagen csupa üveg gyárában.