Klaudia

Baráti Kristóf ismét Magyarországon

2008.12.17. 00:00

Programkereső

Napjaink egyik legkiválóbb magyar hegedűművésze Korngold Hegedűversenyét adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekarral Ivan Meylemans vezényletével, december 19-én a Zeneakadémia Nagytermében.
23d066e7-977b-42a9-9419-afad42f76605

Ida Handel, a legendás hegedűművésznő a következőképpen jellemezte az ifjú Barátit: "Kristóf nem csak a saját generációjának, hanem több nemzedéknek az egyik legtehetségesebb hegedűművésze. Rendkívüli ember. Játékát tiszta intonáció, gyönyörű hangzás, természetes muzikalitás, elegáns ízlés jellemzi. Igazi szólista."

Baráti Kristóf fantasztikus játéka mellett azzal is magára vonja a figyelmet, hogy szívesen játssza a hegedűverseny-irodalom ritkán játszott darabjait, új értékeket fedezve fel és ráirányítva a közönség figyelmét arra, hogy a legnagyobbak mellett léteznek más, értékes zenét komponáló zeneszerzők is.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol 8 évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. 12 éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei.

Eduard Wulfson Professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója 1996-ban fedezte fel őt a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen, és ettől kezdve zenei tanácsadója, szakmai mentora lett. Wulfson a híres orosz hegedűiskola tradíciójának egyik örököse. Tudását, amit tanáraitól, Yehudi Menuhintól, Nathan Milsteintől és Henryk Szeryngtől kapott, adta tovább Kristófnak.

Vendégtanárként részt vett – Ida Handel, Vadim Repin és Natalia Gutman mellett – azokon a mesterkurzusokon, melyeket Eduard Wulfson szervezett a Château de Champs-Sur-Marne kastélyban, illetve a párizsi Sorbonne Egyetemen. Rendszeresen fellép a világ nagy koncerttermeiben, kiváló zenekarokkal, jeles karmesterekkel, ünnepelt előadója jelentős fesztiváloknak.

Kristóf a Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik, mely hozzájárul előadóművészetének még teljesebb kibontakozásához.