Gábor, Karina, Ders

Szilveszter az Amadindával és a Trigintával

2008.12.17. 00:00

Programkereső

Nyolcadik alkalommal lép közönség elé az Amadinda és Presser Gábor szilveszter éjszakáján. A Müpa Nemzeti Hangversenytermében ezúttal olyan vendégekkel zenélnek együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla, Szalóki Ági, Szalai Péter és a Triginta Percussion.
916b1a40-05ca-499e-8ffa-49ca00c9237e

A már hagyománynak számító óévbúcsúztató-újévet köszöntő koncert egyik legfőbb vonzereje, hogy évről-évre olyan produkciók hangzanak el, amelyeket máskor nem hallhat a közönség. Az idei szilveszteri koncert fő gondolata az utazás és a különböző kultúrák találkozása. A műsorban kiemelt szerepet kapnak az Európán kívüli tradicionális zenék, párhuzamba állítva azokkal az európai művekkel, amelyek szerzői kivételes érzékenységgel reagáltak az egzotikus zenei nyelvre: Bartók Béla, Maurice Ravel és Claude Debussy művei csendülnek fel, párhuzamba állítva az ihlető forrást jelentő Távol-Keleti zenékkel. A tradicionális zenék közül kiemelkedik az a negyedórás gamelán összeállítás, amely eredeti hangszereken szólal meg.

A sztárvendég Szakcsi Lakatos Béla, aki anyanyelvi szinten beszéli akár a roma folklór akár a jazz dialektusait, így magától értetődően kapcsolódik a koncert fő gondolatához. Presser és Szakcsi közös játéka, kiegészülve az Amadinda tagjaival pedig egyszeri és megismételhetetlen produkciót ígér. Közreműködik még Szalai Péter, Szalóki Ágnes és a Triginta Percussion, három tehetséges fiatalember, akik az indiai zene alapjain állva hozzák létre izgalmas produkcióikat. Éjfélkor, a Himnusz elhangzása után a közönség tagjai egy-egy pohár pezsgővel köszöntik az újévet, majd kezdődik a második rész - hossza a közönség akaratától is függ - amely körülbelül újabb egy-másfél óra szórakozást kínál.

(2008. december 31. 22.45, Müpa – Nemzeti Hangversenyterem; Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor Szilveszteri koncertje; km.: Szakcsi Lakatos Béla, Szalai Péter, Szalóki Ági, Triginta Percussion)