József, Bánk

Magyarok a Sacred Music Verseny legjobbjai között

2008.12.21. 00:00

Programkereső

Bakos Kornélia (kontraalt) és Vásáry André (férfiszoprán) is bekerült a római Accademia Musicale Europea 2001 óta megrendezett versenyének elődöntőjébe. A győzelmet egy kontratenor, az egyiptomi származású Magid El-Bushra szerezte meg.
ed5a1d40-3350-42ed-8b4d-add6d9455800

Az elődöntőket a Santa Caterina da Siena templomban tartották, a döntő gálakoncertjére a Basilica SS. XII Apostoliban került sor. A zsűri tagjai Josef Hussek, a hamburgi opera igazgatója, Florence Forin, a nápolyi San Carlo Opera casting igazgatója, Rosemary Gent, a BBC Proms képviselője, Angelo Nicastro, a Ravennai Fesztivál művészeti igazgatója, Jill Segal, a londoni Art & Music Projects művészeti tanácsadója, Alessandro Lattanzi, a BelCanto D. A. C. Artist Management képviselője, valmint Daniela de Marco, a verseny alapítója és művészeti igazgatója voltak. A versenyen egyházi műveket kellett előadni legalább két nyelven és két különböző korszakból: ezek lehettek misék szóló áriái, motetták, oratóriumrészletek, imádságok, katáták vagy tradicionális vallásos egyházi énekek.

Az első díj, egy 4300 euró értékű ösztöndíj nyertese, Magid El-Bushra az Oxfordi Egyetemen és a Royal College of Musicban végezte tanulmányait. A második helyezett és oratórium különdíjas Clemens Morgenthaler német basszbariton lett, a dobogó harmadik fokára az olasz szoprán, Arianna Vendittelli állhatott. A legfiatalabb döntős Ifjú reménység nevű díját Ilaria Ribezzi olasz mezzoszoprán, Róma tartomány különdíját pedig a koreai bariton, Joon Su Park kapta. A döntő legjobbjai az I Virtuosi della Musica Sacra együttes tagjai lettek. A jövő évi versenyre 2009. november 3. és 7. között kerül sor.