Gábor, Karina, Ders

Huncut fuvolakoncert

2008.12.22. 00:00

Programkereső

A hangszerek világa című négyrészes koncertsorozat célja, hogy minél több gyerekhez eljusson a zene, és megismerhessék a különböző hangszereket. Ebből is sejthetjük, hogy nem átlagos hangversenyekről van szó. E látványos eseményeket zenetörténeti érdekességek, gyönyörű művek, játékos előadóművészek, közvetlen hangulat és teltház jellemzi. RIPORT

Drahos Béla

Drahos Béla fuvolaművész teljes odaadással vezette a A fuvola története című koncertet annak érdekében, hogy elnyerje közönsége figyelmét. A rendkívül interaktív eseményen nagyon sokat tanulhattak játékos módon a gyerekek.

Händel F-dúr szonátája csendült fel elsőként, mely jó alapul szolgált arra, hogy beugrassa a kevésbé tapasztaltakat: "Nem, nem, tételek között nem tapsolunk" – mondta kedvesen a fuvolista. A hallgatóság feladat is kapott, állapítsák meg a tételek tempóját. Olyan sok kéz emelkedett a magasba, hogy Drahos alig tudott választani.

Ezután egy képzeletbeli időutazásra invitált minket a műsorvezető-előadó: 1600-as évekbeli királyi udvar lovagi termében találtuk magunkat, ahol nagy ünnepséget képzelhettünk magunk elé. "Ismét van egy huncut kérdésem" – mondta. "Milyen hangulatot fejez ki a zene, és mit jelenítenek meg hangok?" Kezek a levegőben.

Ekkor már Drahos táncolva fuvolázott – nem is csoda, hiszen tánctételek telítették meg a termet: például a siciliano, a barokk korban használt, s később stilizáltan is átvett, fájdalmas, mégis ringatózó melódiája csábította el a füleket. Majd Vivaldi rendkívül kifejező műveinek címét kellett kitalálni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy színes műsort állt össze, mint az, hogy a zenei műfajok a vártnál szélesebb spektrumon mozogtak: ki gondolná, hogy fuvolakoncerten még egy-egy operával is megismerkedhetünk? Gluck: Orpheus és Euridiké című művéből A boldog lelkek tánca hangzott el, mely kapcsán a szerzőről és az opera tartalmáról is esett néhány szó.

Ne gondoljuk, hogy a huncut kérdések sora ezzel véget is ért. Hiszen a fuvola történetének ismertetése csak ekkor következett. A fuvolista az adott korokhoz anekdotákat mesélt, szerzőket említett, Mozart egyik fuvola versenyműve után a hangszer fajtáiról kaptunk egy rövidke áttekintést, sőt még a fizika szóba került… A modern korhoz érve mindenkit lenyűgözött Poulain virtuóz, hangulatos szonátája, és Drahos személyes történetei és tapasztalatai hozták közelebb a jelenkor fuvolaművészetének eseményeit. Drahos sokat mesélt arról a helyzetről, hogy Magyarországon a múlt század végéig kevés fúvós volt, s Németországból kérték fel a vendégművészeket.

A koncert végén is meglepetés várt ránk, hiszen egy nem fuvolára komponált művet hallhattunk. Bartók Béla népdalaiból írtak át néhányat e hangszerre, mely csodálatos záróképként maradt meg bennünk.

Drahos Béla fuvolaművészt is megszólaltattuk az eseményen.

- Milyen érzés kisgyerekeknek játszani?

- Nagyon-nagyon jó, valójában ez a legnagyobb felelősség és a legszebb érzés, mert az ilyen pici gyerekek tudják igazán értékelik a produkciót. Ha elkezdenek zenét tanulni, akkor továbbviszik a zenei vonalat, éppen ezért hiszem és vallom, hogy a pedagógiában és a tanításban kulcsfontosságú a tanár szakértelme és hozzáállása.

- Régóta ad efféle koncerteket?

- Hogyne. Több száz hasonló előadást tartok évek óta, a legkülönbözőbb helyeken. Megfordultam már az ország minden pontján, olyan részen is, ahol még zeneiskola sincs, és ott is nagy lelkesedéssel fogadtak.

- Miként tud ekkora lelkesedéssel szólni a közönségéhez?

- Valószínűleg a habitusomból fakad, de én is voltam pici gyerek és tudom, hogy milyen nehéz nyugton maradni. Én is mindig izgő-mozgó voltam, és ez a tulajdonságom felnőttként is megmaradt. Természetesen másképp kell szólni a gyerekekhez, hiszen vannak, akik még csak most találkoznak a zenével. Ez is egy misszió: ha csak egy valakiből válik koncerthallgató, vagy elkezd valamilyen hangszeren tanulni, már nyert ügyünk van. A gyerek éljen, és élvezze azt, amit csinál – ez a legfontosabb.

(2008. december 7. 11:00 Régi Zeneakadémia (Budapest) - A fuvola története; Műsorvez.: Drahos Béla; A hangszerek világa)