Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.06.15. 11:03
Ajánlom
Az eisenstadti Haydn Napok zárómatinéján, 2009. szeptember 27-én, vasárnap 11:00 órakor az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar lép színpadra.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart Fischer Ádám javaslatára alapították 1987-ben, egyidejűleg a Nemzetközi Haydn Napokkal. Fischer már az előző érában arra törekedett, hogy a két ország legjobb zenészeit összetoborozza, közös munkájukat Haydn műveinek szentelve.

A matiné során felcsendülnek Haydn Melankólia (Nr. 75 d-dúr) és Londoni (Nr. 104 d-dúr) szimfóniái, valamint az Esz-dúr trombitaverseny, Boldoczki Gábor közreműködésével.

Az 1796-ban írt trombitaverseny Haydn utolsó alkotása e műfajban. Megírására Anton Weidinger, bécsi udvari trombitás ösztönözte, aki újfajta, billentyűkkel ellátott trombitát konstruált, és ezzel a hangszer technikai lehetőségeit jelentős mértékben tovább fejlesztette. Weidinger kedvéért Haydn szakított a közkeletű hármashangzat-dallamossággal, és metodikáját a diatonikus - sőt, olykor a kromatikus - hangsor meneteiből alkotta meg. Éneklő dallamot a szólóhangszer számára csak a lassú tétel siciliano-muzsikája során írt. A két saroktételben viszont a trombita természetével látszólag ellenkező mozgékonyságot követelt meg a zeneszerző.

A 12. londoni szimfóniára végérvényesen ráragadt a „London" jelző, de nevezik olykor "duda"-szimfóniának is, a zárótétel dudatánc jellegére utalva. 1795-ben ír alkotásban a szinte már hagyományossá vált lassú bevezetés komor, szenvedélyes hangjai után derűs, mozgékony dallam mutatkozik be, és jóformán az egész tétel folyamán hallható. Az érett alkotó kedvvel szedi ízekre, mutatja be fényben és árnyékban egy-egy részletét, a motivikus technika kifinomult eszközeivel faragva rajta. A variációs második tétel bensőséges, dalszerű melódiát dolgoz fel. A Menüett vaskos, dobbantós tánc, amely a trióban érzelmesebb hangulatba oldódik. A sziporkázó zárótételben Haydn dudatáncszerű népdalemléket elevenít fel: nyugat-magyarországi horvát telepesektől hallhatta ezt a dallamot.

További információk: www.haydnfestival.at 

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.