Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.05.25. 10:05
Ajánlom
A 2009-es évi komolyzenei élet Haydn jegyében telik. A programsorozat egyik kiemelt helyszíne a burgenlandi Esterházy-kastély, ahol 2009. június 21-én, vasárnap 11 órai kezdettel a berlini Akademie für Alte Musik szolgáltatja a fülnek oly kedves Haydn-dallamokat.

Az 1980-as évek elején alapított kelet-berlini együttes a világ vezető, barokk zenére specializálódott zenekara. Az Akademie für Alte Musik Berlin rendszeres vendége Párizs, Bécs, Amszterdam, Zürich és Brüsszel koncerttermeinek, sikeresen turnézott Japánban, Dél-kelet Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. Napjainkban pedig olyan kiváló muzsikusokkal dolgozik, mint René Jacobs, Marcus Creed, Daniel Reuss, vagy Andreas Scholl.

A közelmúltban a zenekar nagy sikert aratott Purcell Dido és Aeneas előadásával, amelyet a Sasha Waltz & Guests nevű táncegyüttessel közösen hoztak létre. A zenekar 1994 óta a Harmonia Mundi France lemezkiadónál készíti felvételeit, amelyekkel több díjat is nyertek (Grammy, Diapasion d'Or, Cannes Clasical Award, Grammophone Award, Edison Award).

Ez a nagysikerű, kortárs zenekar játssza majd a Császári vadászat című előadást. Haydn, aki maga is vadászott, gyakran dolgozott fel vadászmotívumokat szimfóniáiban. E hercegi időtöltésnek állít különleges emléket a La Chasse. 

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

2009. június 21. Esterházy-kastély - Haydn-terem (Eisenstadt)
Akademie für Alte Musik Berlin
 

Haydn: F-dúr szimfónia, Nr. 67; D-dúr "L'Imperiale" szimfóniam Nr. 53; D-dúr szimfónia, Nr. 70; D-dúr "La Chasse" szimfónia, Nr. 73

www.haydnfestival.at

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.