Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.05.11. 00:00
Ajánlom
Nyár után az ősz köszönt be, és a Haydn-év tovább folytatódik. Haydn Napok, Musica Sacra egyházzenei fesztivál és továbbra is kiválóbbnál kiválóbb programok várják a Haydn- és zenerajongókat.

Freiburger Barockorchester (fotó: Peter Kanneberger)

Burgenland
Eisenstadtban 2009. szeptember 9–27. között rendezik meg a Nemzetközi Haydn Napokat, Haydn: London & Párizs alcímmel. A 19 napon át tartó fesztivál zenei kínálatával olyan átfogó képet kaphatunk Haydnről, mint azelőtt még soha – mindezt neves művészek tolmácsolásában: fellép többek között Ton Koopman, Jordi Savall, Christophe Rousset, Sir Colin Davis, a Freiburgi Barokk Zenekar és Fischer Ádám. Walter Reicher, a Haydn Ünnepi Játékok intendánsa (egyúttal Burgenlandban a 2009-es Haydn-emlékév művészeti vezetője) a mester londoni és párizsi szimfóniáit helyezi reflektorfénybe. Zenekari művek, oratóriumok, misék és kamarazenék mellett Haydn utolsó operáját is megismerhetjük: a L’anima del filosofo, amely Orfeusz és Euridiké néven is ismert.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
A 2009. szeptember 12. és október 24. között megrendezésre kerülő Musica Sacra egyházzenei fesztivál nyitókoncertjén Haydn Nelson-miséjét hallgathatjuk meg a St. Pölten-i székesegyházban, a capella nova graz és a Domkantorei St. Pölten előadásában, Otto Kargl vezényletében.
(További információk: www.festival-musica-sacra.at)

Bécs
A téli időszakban sem maradunk Haydn-koncert nélkül, november 6-án a Bécsi Zeneakadémián az Évszakokat játssza az ORF Rádió Szimfónikus Zenekara, Bertrand de Billy vezényletével. December 5-én, 7-én, 9-én, 11-én, 13-án és 22-én pedig a Holdbéli világot adják elő a Theater an der Wienben, Nikolaus Harnoncourt dirigálásával.
(További információk: www.wien.info/hu)

Sopron
A Haydn-év soproni zenei programját 2009. október 3-án a Harmónia-mise zárja a 15 éves fennállását ünneplő Fidelissima Vegyeskar előadásában. Helyszín: Szent Mihály-templom, vezényel: Arany János.
(További információk: www.prokultura.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.