Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.05.04. 00:00
Ajánlom
Utazás a Holdra, a múltba, a műfajok között. Kavartettek, oratóriumok, operák, és sokminden más érdekesség is várja a Haydn- és kultúrabarát, utazó kedvű közönséget.

Il Mondo della Luna (fotó: Opera Jennersdorf Festivalsommer)

Burgenland
Dél-Burgenland egyik legszebb helye a Tabor-kastély Neuhaus am Klausenbachban. 2009. augusztus 6–16. között hét előadást rendeznek Haydn Holdbéli világ című operájából. A közel két évszázada divatos műfajban íródott marionettoperát ezúttal szabadtéri performanszként láthatja viszont a közönség. A történet azonban mitsem változott: a részeges csillagász élete vágya, hogy eljusson a holdra. Ezért lánya boldogságát is feláldozná. Megfogadja, hogy csak olyan kérőnek adja a hajadon kezét, aki eljuttatja a holdra. A leány és kedvese leitatja a tudóst, a szobáját holdbéli tájjá alakítja. Amikor az apa magához tér, azt hiszi, a holdon van, és örömében áldását adja a fiatalokra.
(További információk: www.haydn2009.at, www.jopera.at)

Alsó-Ausztria
Haydn halálának 200. évfordulójának alkalmából számos koncernek ad otthont szülővárosa, Rohrau és az ott található Haydn-ház, ahol korai gyermekéveit töltötte a művész. A ház barokk termében Haydn-korabeli bútorzat található, csakúgy, mint egy piano, amelyen hajdan maga Joseph Haydn játszott. Idén Richard Fuller szólaltatja meg a történelmi hangszert, öt koncert során 2009. májustól októberig. Időpontok: május 30., július 25., augusztus 29., szeptember 26. és október 17.
(További információk: www.haydngeburtshaus.at)

Bécs
Joseph Haydn, a vonósnégyes megalkotója összesen 69 ilyen művet komponált. A híres Haydn Quartett a vonósnégyesek mindegyikét előadja a 2009 januárjától decemberéig tartó ciklusban, a Szent Mihály-templom és kolostor színpadán. A kereken 15 koncert sokrétűen világítja meg Haydn társadalmi környezetét és legfontosabb élethelyzeteit. A témák a következők: "Haydn és a nők", "Haydn és Mozart", "Haydn és a sajtó", "Haydn és a drága pénz", "Hogyan kezeli az ember a főnökét?", "A magányból az ünnepelt sztárig", "A vidám Haydn" stb.
(További információk: www.wien.info/hu)

Sopron
A „Teremtés” című oratórium előadására hónapok óta közösen készülnek a soproni kórusok. A zenekaros munkafázis előtti utolsó próbára sok szeretettel hívják a kiváncsiskodó közönséget. 2009. május 17-én délután nemcsak az önálló kórustételeket hallgathatjuk meg, hanem a karnagyok segítségével bepillantást nyerhetünk a "Teremtés" titkaiba. Közreműködők: Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Kórus Spontánusz. Karnagyok: Makkos Ágnes, Kocsis-Holper Zoltán. Vezényel: Dárdai Árpád.
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.