Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.04.26. 00:00
Ajánlom
Haydnt és korát sokféleképpen meg lehet közelíteni: saját kompozíciói, szimfóniái által, de a róla szóló színdarabon, vagy a Haydn-korabeli ételeken, ruhadarabokon keresztül ugyanúgy sok érdekességet tudhatunk meg róla. A Haydn-év programjai között mindegyikre találunk példát, így kíváncsiságunknak csak az utazókedvünk szabhat határt.

A kobersdorfi kastély szabadtéri színpada (fotó: Albrecht Ziggerhofer)

Burgenland
Ezúttal egy színdarabot ajánlunk figyelmükbe, amelyet a kobersdorfi kastélyban játszanak. A "Kastélyjátékok" ideje alatt egy izgalmas, intrikával teli színdarabot láthatnak Joseph Haydn feje címmel. A Michael Korth nevével fémjelzett mű Haydn személyiségét mutatja be humoros, érdekes és tanulságos módon, miközben a zene érzelmi csúcs- és mélypontokra repít, gyors táncos részekkel és csodálatos muzsikával, s választ kapunk arra az érdekes kérdésre is: mi történt Joseph Haydn fejével? Az előadások német nyelven tekinthetők meg, 2009. július 6. és augusztus 2. között.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
Idén augusztus 12. és szeptember 20. között 30. alkalommal rendezik meg az Allegro Vivo Kamarazenei Fesztivált a Waldviertel régióban. Az előadások vezérmotívuma ezúttal a "pulzálás". A nyitóhétvégén (augusztus 12–16.) az Academia Allegro Vivo előadásában, Bijan Khadem-Missagh vezényletével a klasszikus "Reggel", "Dél" és "Este" szimfóniákat hallgathatja meg a közönség (No. 6 - Le matin, No. 7 - Le midi és No. 8 - Le soir). A trilógia egyúttal zenei hídként szolgál három város, Telč, Raabs és Horn között, amelyek a Csehországgal közös 2009-es Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás helyszínei.
(További információk: www.allegro-vivo.at)

Bécs
2009-ben ismét felcsendül Haydn zenéje a barokk Maria Treu-bazilikában, ahol a mester még maga is játszott az orgonán. A vonósnégyes atyjának jubileumi koncertsorozata kereken 25 előadást foglal magában. A programban Haydn legnagyobb művei mellett szerepel népszerű Császárkvartettje is – amelynek második tétele lett később a "Gott erhalte…" (Isten tartsd meg…) kezdetű Császárhimnusz. A szomszédos "K.u.K. Restaurant Piaristenkeller" épülete szerves része a barokk tér együttesének, és a legrégebbi koncertlokál Ausztriában. Kulináris kirándulást kínál Haydn korába (pl. harcsából készült barokk halétellel), valamint egy látványos bemutatót Kalap- és bormúzeumában. E különleges Haydn-estek mind a zenei, mind a kulináris programokat tartalmazzák. A koncertek legközelebbi időpontjai: május 2., 16., 23., 30. és 31., június 6., 13., 20. és 27., július 4. és 11. (folytatás szeptembertől)
(További információk: www.wien.info/hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: (További információk: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.