Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.04.20. 00:00
Ajánlom
Koncertélmény – élménykoncert, a Hét szó, Extravaganza. Hogy csak címszavakat említsünk a Haydn-év kiválóbbnál kiválóbb programjai közül. A választás egyszerű, az élmény nagyszerű – ne maradjon le róla!

A grafeneggi Wolkenturm (fotó: Philipp Horak)

Burgenland
2009. augusztus 13-án és 14-én kétnapos fesztivált rendeznek Burgenlandban, amelynek során a "Krisztus utolsó hét szava a keresztfán" című darab mind a négy, Haydn által írt és jóváhagyott változatát előadják. Maga Haydn így ecsetelte a művet: "Minden évben szokás volt böjti időben Cadix főtemplomában egy oratórium előadása... A célszerű előjáték után a püspök fellépett a szószékre, kimondott egyet a hét szóból és elmélkedett róla. Amikor végzett, lelépett a szószékről és térdre esett az oltár előtt. Ezt a szünetet zene töltötte ki. A püspök fellépett másodszor, harmadszor stb. a szószékre, majd lelépett onnan másodszor, harmadszor stb. és a zenekar a beszéd után újra és újra elkezdett játszani."
(További információk: www.haydn2009.at)

Bécs
"Crossing Haydn" – hangzik a mottó a Musikverein (Zeneegylet) Üvegtermében: hat estén keresztül Haydnt nemcsak játsszák, hanem mesélik, táncolják és meg is filmesítik. Ernst Kovacic ezeket az "élménykoncerteket" a bécsi zenei egyetem előadóival és hallgatóival hozza létre. Még két előadás tekinthető meg 2009. május 8-án és június 12-én. A Theater an der Wienben 2009. július 12-én a L’Isola Disabitata című félszcenírozott operát tekintheti meg a nagyérdemű a L’Orfeo Baroque Orchestra megzenésítésében. (folytatás szeptembertől)
(További információk: www.wien.info/hu)

Alsó-Ausztria
Idén harmadik alkalommal rendezik meg a nemzetközileg ismert és elismert Grafeneggi Zenés Nyár (2009. június 19.–szeptember 9.) és Zenei Fesztivál (2009. augusztus 8.–szeptember 9.). Imogen Cooper, a világszerte ismert, zongoravirtuóz és kamarazenész a Mahler Kamarazenekarral lép majd a színpadra július 25-én Robin Ticciati, az ünnepelt fiatal karmester vezényletében. Az augusztus 27-i este igazi klasszikus élményeket tartogat Joseph Haydn és Felix Menelssohn Bartholdy műveivel, amelyeket korabeli hangszereken játszik az Orchestra of the Age of Enlightenment, Sir Roger Norrington vezényletében. Szólót játszik David Blackadder.
(További információk: www.grafenegg.at)

Sopron
Hazánkban idén 25. alkalommal rendezik meg a Régizenei Napokat 2009. június 20–27. között, amelynek keretében Haydn-művek is felcsendülnek. Június 20-án a Szent Mihály-templomban Händel és Haydn darabjait adja elő az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletében. 23-án az Esterházy-kastélyban Zádori Máriát Komlós Katalin fogja fortepianón kísérni. Június 24-én a Liszt Ferenc Kulturális Központban a Le Cercle de l’Harmonie előadásában az Extravaganzát tekinthetik meg. Június 26-án a Szent György-templomban Mozart és Haydn címmel tartanak előadást, amelyen Simon Standage hegedül és Malcolm Bison játszik fortepianón.
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.