Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.04.13. 00:00
Ajánlom
Nyáron sem maradunk Haydn-koncert nélkül. Ebben az utazásra, kirándulásra, pihenésre csábító évszakban olyan kiváló művészek játékával töltődhetünk fel, mint Nikolaus Harnoncourt vagy a Musiciens du Louvre – Grenoble. Érdemes tehát felpakolni a hátizsákot, és nekivágni a Haydn-év programjainak.

Capella Istropolitana (fotó: Haydn Festspiele)

Burgenland
A Haydn-év alkalmából speciális nyári koncertekkel kedveskedik Burgenland a komolyzene kedvelőinek. 2009. július 4. és augusztus 29. között szombatonként 11 órai kezdettel az Esterházy-kastély Haydn-termében a Cappella Istropolitana előadásaira kerül sor. Ugyanezen a helyszínen adják elő június 13-án, szombaton este Giovanni Antonini vezényletében az Napszakok című szimfóniát.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
Haydn és Harrach – ennek a két ismert névnek köszönheti történelmi jelentőségét Rohrau, a Bécstől nem messze található község. A Harrach-család kastélya a híres magángyűjteménnyel, Joseph és Johann Michael Haydn zeneszerzők szülőháza, valamint a rohraui plébániatemplom jelentik a 6. Haydn-napok a rohraui kastélyban című rendezvénysorozat helyszíneit 2009. június 26. és 28. között. A nyitókoncertet a bécsi Concilium musicum adja, eredeti hangszereken játszva. A Bálház Clarissa-termében kamarazenei koncertre kerül sor, amelyet felolvasásokkal tarkítanak Joseph Haydn visszaemlékezéseiből és számtalan leveléből idézve.
(További információk: www.schloss-rohrau.at)

Bécs
Bécsben a Haydn-év első felében több mint 45 koncerttel tisztelegnek a mester előtt. Többek között június 6-án és 7-én játsszák a L’isola disabitata (Lakatlan sziget) című darabot Nikolaus Harnoncourt vezényletében a Zeneegyletben (Musikverein). A csúcspontot talán a Musiciens du Louvre – Grenoble vendégjátéka jelenti Marc Minkowksi vezényletével a bécsi Koncertház (Konzerthaus) nagytermében: június 2-án, 3-án, 5-én és 6-án felcsendülnek Haydn londoni szimfóniái.
(További információk: www.vienna.info/haydn-year-2009)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.