Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.04.06. 00:00
Ajánlom
Tovább hömpölyög a Haydn-év programfolyama, és mivel ígéretesebbnél ígéretesebb koncertek, előadások várják az érdeklődőket, nem kell sok szerencse ahhoz, hogy egy jó hangversenyt fogjunk ki magunknak. Jó horgászást az itthoni és ausztriai programok között!

Harry Bicket (fotó: Geraint Lewis)

Burgenland
Június 18–21. között Burgenland ad otthont a Sturm & Stress fesztiválnak. Középpontjában Haydn mint a szimfónia műfajának megalkotója áll. Egy nagyjából négy éves periódus alatt (1768–1772 között) a mester számos olyan kísérleti kompozíciót készített, amelyek mára a szimfónia atyjává emelték. Haydn úttörő jellegű szimfóniáit számos híres, nemzetközileg elismert zenész és zenekar fogja előadni, többek között Harry Bicket és kamarazenekara, a The English Concert, akik a 45. "Búcsú" szimfóniát is játszani fogják.
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria
A ziersdorfi Weinviertel koncertházban számos rendezvénnyel tisztelegnek Haydn előtt. A koncertház szecessziós termei közül a bálterem egykoron a legszebbnek számított Bécstől Prágáig, s napjainkban a felújítását követően ismét régi fényében ragyog. 2009. május 29-én a Haydn-év alkalmából Nikolaus Straka fogja elmagyarázni egy kifejezetten gyerekeknek szóló koncert keretében, hogy ki volt valójában Haydn. A gyerekek a rendezvény során megismerkedhetnek Haydn-korabeli hangszerekkel is. 2009. május 29-én az Academia Allegro Vivo, Bijan Khadem-Missagh vezényletében fog versengeni a bécsi zongoraművésszel, Roland Batikkal, aki Friedrich Gulda tanítványaként az egyik leghíresebb osztrák jazz-zongorista. Ezúttal Joseph Haydn három leghíresebb zongoraművét hallgathatja meg a nagyközönség.
(További információk: www.konzerthaus-weinviertel.at)

Bécs
Bécs egész nyáron bővelkedik Haydn-programokban. 2009. május 29-én, 30-án és 31-én az Osztrák Tudományos Akadémián hallgathatják meg Haydn A teremtés című oratóriumát Martin Haselböck vezényletében. A bécsi Szépművészeti Múzeumhoz tartozó Régi hangszerek gyűjteménye 2009. június 6-án Haydn a zongoránál címmel rendez koncertet, amelynek során a bécsi klasszika eredeti hangzása tárulhat a hallgatók elé. Az előadók Richard Fuller, Stephan Gottfried és Norbert Zeilberger, a régizene mesterei. A Belvedere-ben a Haydn hangjai a Belvedere-ben címet viselő rendezvényére kerül sor május 15-én és 27-én, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanárainak és diákjainak előadásában.
(További információk: www.vienna.info/haydn-year-2009)

Sopron
A Soproni Ünnepi Hetek programjai idén a Haydn-év jegyében lettek összeállítva. Június 19-én 19 órakor veszi kezdetét a Fő téren a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és az egyesített soproni kórusok Haydn A teremtés című oratóriumának előadása, a Soproni Zeneegyesület alapításának 180. évfordulója alkalmából.
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.