Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
A bécsi klasszikus mestert a koncerttermi élményeken kívül különleges séták keretében is megismerhetjük. Ha már jártunk a burgenlandi Haydn-ösvényen, természetesen folytathatjuk a zenei kalandozást, lépteinket Wienzerl és Bécs felé irányítva, ahol Zenei Fesztivál és Húsvéti Dallamkoncert vár ránk.

Hegyi templom, Eisenstadt (fotó: Lunardi)

Burgenland

Burgenland Haydn életének fontos színhelye volt, és legalább ugyanilyen fontos szerepet játszik Haydn is mindmáig a város életében. Erre szolgálnak bizonyítékul a 2009-es Haydn emlékév programjai. Idén május 9-én, június 6-án, szeptember 5-én és október 3-án az Esterházy-kastély Haydn-termében megrendezésre kerülő Haydn Academy zenekari koncertjét, a "Haydn és tanítványait" Anton Gabmayer vezényletével tekintheti meg a nagyérdemű.

Emellett az emlékév alkalmából – áprilistól októberig minden pénteken 14:00-16:00 óra között – várja az érdeklődőket a Haydn-ösvény. A dramaturgiailag megtervezett körséták keretén belül 10 állomás és mintegy 40 információs pont segítségével fedezhetik fel a Haydnhoz kapcsolódó helyszíneket Eisenstadtban a látogatók. A vezetések kb. 120-150 percesek, és olyan érdekes címeket viselnek, mint például "Haydn házasságának színterei", "Eisenstadt, Haydn városa bemutatkozik" és "Nemcsak Haydn".
(További információk: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria

Haydn halálának 200. évfordulója kiváló alkalom arra is, hogy egy megemlékezési fórum újra kitárja kapuit a zenei közönség számára. A Wiesenburghoz közeli weinzierli kastély Haydn első vonósnégyesének szülőházaként vonult be a zenetörténelembe. Weinzierl és közvetlen szomszédsága május 29. és június 1. között először ad otthont a Zenei Fesztiválnak. A kamarazenei fesztivál a bécsi Altenberg Trio, az Auryn Quartett (Köln) a holland klarinétos Lars Wouters van den Oudenweijer, Vladimir Kossjanenko orosz hegedűs és az osztrák nagybőgős Alois Posch közreműködésével jön létre.
(További információk: www.niederoesterreich.at/haydn)

Bécs

Bécsben, 2009. április 4-én rendezik meg a Húsvéti Dallamkoncert, amelyen a Bécsi Filharmonikusok előadásában "Krisztus utolsó hét szavát" hallgathatják meg az érdeklődők, Riccardo Muti vezényletében. Idén a Bécsi Haydn-társaság és a Bécsi Concilium Musicum közös koncertjeire is sor kerül. 2009. április 10-én, a Szent Anna-templomban szintén a "Krisztus utolsó hét szavát" játsszák, amely akár jó alkalom is lehet a két előadás összehasonlításra. Haydn halálának 200. évfordulójának alkalmából emlékkoncertet tartanak 2009. május 28-án, a Mariahilf templomban, míg a Bécsi Koncertház (Wiener Konzerthaus) kamarazenei déli koncertet szentel az évet uraló művésznek 2009. április 22-én és május 13-án. Kultúra "à la carte".
(További információ: www.vienna.info/haydn-year-2009)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Jazz/World

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.