Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
Misék, oratóriumok, különleges klasszikus zenei koncertek, kiállítások várják a felnőtteket Ausztriában és itthon a Haydn-év alkalmából, de a gyerekek sem maradnak életreszóló élmények nélkül. Gólyalábasok, tűzszínház, gyerekelőadások és barokk édességek hozzák közelebb a művészet örömeit a kicsikhez is.

Joseph Haydn (fotó: Burgenland Tourismus)

Burgenland

Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban különleges koncerttel emlékeznek a zeneszerzőre. Fischer Ádám vezetésével fellép az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, valamint Anette Dasch, Thomas Quasthoff és Christoph Strehl szólisták. Helyszín az Esterházy-kastély Haydn-terme, időpont: május 29.–június 1.

Haydn 12 miséje hallgatható meg az év során az eisenstadti templomokban, azokon a helyszíneken, ahol a zeneszerző számos művét első alkalommal mutatta be. A következő időpontok: április 12-13., május 21. és 31., június 21., valamint augusztus 15.

Az eisenstadti Haydn-ösvény két napig tartó megnyitó ünnepségét a Kalvarienbergplatzon tartják. A barokk korba tett időutazás életre kelti a város különleges hangulatát, amelyben Joseph Haydn is élt és alkotott. Április 4-én és 5-én a barokk tűzszínház, a gólyalábon álló figurák, a tánc- és színházi előadások mellett gyermekprogramok, barokk édességek és ínyencfalatok teszik teljessé az ünnepi kínálatot.
(További információk: www.haydn2009.at)

Bécs

Haydn-misék hallhatóak a Bécsi Fiúkórus előadásában is a Hofburg kápolnában – időpontok: 2009. április 12. és 26., május 3., 17. és 24. valamint június 21. A bécsi Mozart-ház is tiszteleg Haydn emléke előtt, koncertsorozatuk Mozart, Haydn és kortársaik címmel hallgatható meg. Fellép az Esterházy Ensemble június 11-én és szeptember 10-én, a Jess-Quartett március 29-én, június 28-án és augusztus 1-jén és december 5-én, valamint a Consilium Musicum május 19-én és június 26-án.
(További információk: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

Alsó-Ausztria

2009. május 31-én, Haydn halálának évfordulóján Roland Batik játssza a mester három zongoraversenyét, kíséri a Camerata Allegro Vivo kamaraegyüttes, Bijan Khadem-Missagh vezényletével. Helyszín a Kulturfabrik Hainburg épülete, amely gyönyörű környezetben található, közvetlenül a Duna-parton. A korábbi dohánygyár épületei ma kultúrközpontnak adnak otthont.

Ugyanitt 2009. június 1. és december 31. között A Haydn-jelenség – egy zseni fejlődésének évei című kiállítás tekinthető meg. A tárlaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szerző származásának körülményeibe, gyermek- és fiatalkorának rohraui, hainburgi és bécsi éveibe, valamint az ezt követő világkarrier kialakulását is nyomon követhetik.
(További információk: www.kulturfabrik-hainburg.at)

Sopron

A Szent Mihály-templomban ugyancsak 2009. május 31-én megszólal A teremtés című oratórium. 180 évvel ezelőtt Haydn nagy oratóriumai hívták életre a Soproni Zeneegyesületet, amelynek szellemi örökösei ma is aktívan ápolják ezt a régi hagyományt. A koncerten közreműködők a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a Kórus Spontánusz, vezényel Dárdai Árpád. Szólisták: Langermann Mónika (szoprán), Szerekován János (tenor) és Blazsó Domonkos (basszus).
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.