Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
Misék, oratóriumok, különleges klasszikus zenei koncertek, kiállítások várják a felnőtteket Ausztriában és itthon a Haydn-év alkalmából, de a gyerekek sem maradnak életreszóló élmények nélkül. Gólyalábasok, tűzszínház, gyerekelőadások és barokk édességek hozzák közelebb a művészet örömeit a kicsikhez is.

Joseph Haydn (fotó: Burgenland Tourismus)

Burgenland

Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban különleges koncerttel emlékeznek a zeneszerzőre. Fischer Ádám vezetésével fellép az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, valamint Anette Dasch, Thomas Quasthoff és Christoph Strehl szólisták. Helyszín az Esterházy-kastély Haydn-terme, időpont: május 29.–június 1.

Haydn 12 miséje hallgatható meg az év során az eisenstadti templomokban, azokon a helyszíneken, ahol a zeneszerző számos művét első alkalommal mutatta be. A következő időpontok: április 12-13., május 21. és 31., június 21., valamint augusztus 15.

Az eisenstadti Haydn-ösvény két napig tartó megnyitó ünnepségét a Kalvarienbergplatzon tartják. A barokk korba tett időutazás életre kelti a város különleges hangulatát, amelyben Joseph Haydn is élt és alkotott. Április 4-én és 5-én a barokk tűzszínház, a gólyalábon álló figurák, a tánc- és színházi előadások mellett gyermekprogramok, barokk édességek és ínyencfalatok teszik teljessé az ünnepi kínálatot.
(További információk: www.haydn2009.at)

Bécs

Haydn-misék hallhatóak a Bécsi Fiúkórus előadásában is a Hofburg kápolnában – időpontok: 2009. április 12. és 26., május 3., 17. és 24. valamint június 21. A bécsi Mozart-ház is tiszteleg Haydn emléke előtt, koncertsorozatuk Mozart, Haydn és kortársaik címmel hallgatható meg. Fellép az Esterházy Ensemble június 11-én és szeptember 10-én, a Jess-Quartett március 29-én, június 28-án és augusztus 1-jén és december 5-én, valamint a Consilium Musicum május 19-én és június 26-án.
(További információk: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

Alsó-Ausztria

2009. május 31-én, Haydn halálának évfordulóján Roland Batik játssza a mester három zongoraversenyét, kíséri a Camerata Allegro Vivo kamaraegyüttes, Bijan Khadem-Missagh vezényletével. Helyszín a Kulturfabrik Hainburg épülete, amely gyönyörű környezetben található, közvetlenül a Duna-parton. A korábbi dohánygyár épületei ma kultúrközpontnak adnak otthont.

Ugyanitt 2009. június 1. és december 31. között A Haydn-jelenség – egy zseni fejlődésének évei című kiállítás tekinthető meg. A tárlaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szerző származásának körülményeibe, gyermek- és fiatalkorának rohraui, hainburgi és bécsi éveibe, valamint az ezt követő világkarrier kialakulását is nyomon követhetik.
(További információk: www.kulturfabrik-hainburg.at)

Sopron

A Szent Mihály-templomban ugyancsak 2009. május 31-én megszólal A teremtés című oratórium. 180 évvel ezelőtt Haydn nagy oratóriumai hívták életre a Soproni Zeneegyesületet, amelynek szellemi örökösei ma is aktívan ápolják ezt a régi hagyományt. A koncerten közreműködők a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a Kórus Spontánusz, vezényel Dárdai Árpád. Szólisták: Langermann Mónika (szoprán), Szerekován János (tenor) és Blazsó Domonkos (basszus).
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.