Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
Misék, oratóriumok, különleges klasszikus zenei koncertek, kiállítások várják a felnőtteket Ausztriában és itthon a Haydn-év alkalmából, de a gyerekek sem maradnak életreszóló élmények nélkül. Gólyalábasok, tűzszínház, gyerekelőadások és barokk édességek hozzák közelebb a művészet örömeit a kicsikhez is.

Joseph Haydn (fotó: Burgenland Tourismus)

Burgenland

Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban különleges koncerttel emlékeznek a zeneszerzőre. Fischer Ádám vezetésével fellép az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, valamint Anette Dasch, Thomas Quasthoff és Christoph Strehl szólisták. Helyszín az Esterházy-kastély Haydn-terme, időpont: május 29.–június 1.

Haydn 12 miséje hallgatható meg az év során az eisenstadti templomokban, azokon a helyszíneken, ahol a zeneszerző számos művét első alkalommal mutatta be. A következő időpontok: április 12-13., május 21. és 31., június 21., valamint augusztus 15.

Az eisenstadti Haydn-ösvény két napig tartó megnyitó ünnepségét a Kalvarienbergplatzon tartják. A barokk korba tett időutazás életre kelti a város különleges hangulatát, amelyben Joseph Haydn is élt és alkotott. Április 4-én és 5-én a barokk tűzszínház, a gólyalábon álló figurák, a tánc- és színházi előadások mellett gyermekprogramok, barokk édességek és ínyencfalatok teszik teljessé az ünnepi kínálatot.
(További információk: www.haydn2009.at)

Bécs

Haydn-misék hallhatóak a Bécsi Fiúkórus előadásában is a Hofburg kápolnában – időpontok: 2009. április 12. és 26., május 3., 17. és 24. valamint június 21. A bécsi Mozart-ház is tiszteleg Haydn emléke előtt, koncertsorozatuk Mozart, Haydn és kortársaik címmel hallgatható meg. Fellép az Esterházy Ensemble június 11-én és szeptember 10-én, a Jess-Quartett március 29-én, június 28-án és augusztus 1-jén és december 5-én, valamint a Consilium Musicum május 19-én és június 26-án.
(További információk: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

Alsó-Ausztria

2009. május 31-én, Haydn halálának évfordulóján Roland Batik játssza a mester három zongoraversenyét, kíséri a Camerata Allegro Vivo kamaraegyüttes, Bijan Khadem-Missagh vezényletével. Helyszín a Kulturfabrik Hainburg épülete, amely gyönyörű környezetben található, közvetlenül a Duna-parton. A korábbi dohánygyár épületei ma kultúrközpontnak adnak otthont.

Ugyanitt 2009. június 1. és december 31. között A Haydn-jelenség – egy zseni fejlődésének évei című kiállítás tekinthető meg. A tárlaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szerző származásának körülményeibe, gyermek- és fiatalkorának rohraui, hainburgi és bécsi éveibe, valamint az ezt követő világkarrier kialakulását is nyomon követhetik.
(További információk: www.kulturfabrik-hainburg.at)

Sopron

A Szent Mihály-templomban ugyancsak 2009. május 31-én megszólal A teremtés című oratórium. 180 évvel ezelőtt Haydn nagy oratóriumai hívták életre a Soproni Zeneegyesületet, amelynek szellemi örökösei ma is aktívan ápolják ezt a régi hagyományt. A koncerten közreműködők a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a Kórus Spontánusz, vezényel Dárdai Árpád. Szólisták: Langermann Mónika (szoprán), Szerekován János (tenor) és Blazsó Domonkos (basszus).
(További információk: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt.
(További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.