Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.12. 00:00
Ajánlom
Nemcsak koncertek várják a Haydn-emlékév jegyében az Ausztriába látogató közönséget: történelmi helyeken sétálgatva, különleges kiállításokat látogatva is közelebb kerülhetünk Joseph Haydn életéhez és művészetének minden csodájához.

Hammerklavier (foto: Schloss Esterhazy Management)

Burgenland
A 2009-es emlékév központi kiállítása A Haydn-jelenség címmel Eisenstadt négy, egymással szoros kapcsolatban álló helyszínén enged bepillantást Joseph Haydn életébe és zenei munkásságába – a munkahelyétől a magánéletén át egészen az őt körülvevő világig. Az Esterházy-kastélyban az udvari és színházi zeneszerzőre, míg a közeli Haydn-házban a művész magánéletére fókuszál a kiállítás. Az Egyházmegyei Múzeumban található tárlat Haydn templomi zenéivel foglalkozik, ahol az egykori ferences rendi kolostorban létrehozott kiállítás a nagy zeneszerző egyházi alkotásaihoz kapcsolódó értékes kéziratokat és jegyzeteket vonultat fel. A Tartományi Múzeum Haydn pannóniai térségben végzett alkotómunkájának szenteli a kiállítást.

Az ínyenceket két különleges koncert várja. Április 24-én a 4. Joseph Haydn Kamarazenei Verseny győztesei adnak gálakoncertet az Esterházy-kastény Haydn-termében. Május 11-én pedig a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara Bertrand de Billy vezényletével és Xavier de Maistre hárfaművész közreműködésével hallható. (További információk: www.haydn2009.at)

Bécs
Akit érdekel a korabeli hangzás, annak a történelmi hangszereken előadott négy hangversenyt mindenképpen érdemes meghallgatnia a Zeneegyletben március 22-én, 23-án, 28-án és április 4-én. A Hadd szóljanak ismét című sorozat a Bécsi Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre. Ha gyalogosan szeretne Haydn nyomába eredni, ne hagyja ki április és október között a vezetett sétákat, amelyek érintik az Anker-órát és a Haydn-házat is. (Időpontok: szombaton és vasárnap 10:30-kor.) A Szent Ágoston-templomban Haydn összes miséje meghallgatható április 5. és június 28. között minden vasárnap. A Zene Házában pedig az Imperial Quartet ad ingyenes koncerteket július és szeptember között, minden szombaton délután három órakor. (További információk: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

Alsó-Ausztria
A melki apátság csodálatos díszletet nyújt a minden évben pünkösdkor megrendezett Nemzetközi Barokk Fesztivál előadásaihoz. Május 30-án Purcell és Händel művei mellett Haydn No. 8-as szimfóniáját adja elő a Collegium Musicum Den Haag, Claudio Riberio vezényletével. (További információk: www.barocktage.at)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.