Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.12. 00:00
Ajánlom
Nemcsak koncertek várják a Haydn-emlékév jegyében az Ausztriába látogató közönséget: történelmi helyeken sétálgatva, különleges kiállításokat látogatva is közelebb kerülhetünk Joseph Haydn életéhez és művészetének minden csodájához.

Hammerklavier (foto: Schloss Esterhazy Management)

Burgenland
A 2009-es emlékév központi kiállítása A Haydn-jelenség címmel Eisenstadt négy, egymással szoros kapcsolatban álló helyszínén enged bepillantást Joseph Haydn életébe és zenei munkásságába – a munkahelyétől a magánéletén át egészen az őt körülvevő világig. Az Esterházy-kastélyban az udvari és színházi zeneszerzőre, míg a közeli Haydn-házban a művész magánéletére fókuszál a kiállítás. Az Egyházmegyei Múzeumban található tárlat Haydn templomi zenéivel foglalkozik, ahol az egykori ferences rendi kolostorban létrehozott kiállítás a nagy zeneszerző egyházi alkotásaihoz kapcsolódó értékes kéziratokat és jegyzeteket vonultat fel. A Tartományi Múzeum Haydn pannóniai térségben végzett alkotómunkájának szenteli a kiállítást.

Az ínyenceket két különleges koncert várja. Április 24-én a 4. Joseph Haydn Kamarazenei Verseny győztesei adnak gálakoncertet az Esterházy-kastény Haydn-termében. Május 11-én pedig a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara Bertrand de Billy vezényletével és Xavier de Maistre hárfaművész közreműködésével hallható. (További információk: www.haydn2009.at)

Bécs
Akit érdekel a korabeli hangzás, annak a történelmi hangszereken előadott négy hangversenyt mindenképpen érdemes meghallgatnia a Zeneegyletben március 22-én, 23-án, 28-án és április 4-én. A Hadd szóljanak ismét című sorozat a Bécsi Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre. Ha gyalogosan szeretne Haydn nyomába eredni, ne hagyja ki április és október között a vezetett sétákat, amelyek érintik az Anker-órát és a Haydn-házat is. (Időpontok: szombaton és vasárnap 10:30-kor.) A Szent Ágoston-templomban Haydn összes miséje meghallgatható április 5. és június 28. között minden vasárnap. A Zene Házában pedig az Imperial Quartet ad ingyenes koncerteket július és szeptember között, minden szombaton délután három órakor. (További információk: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

Alsó-Ausztria
A melki apátság csodálatos díszletet nyújt a minden évben pünkösdkor megrendezett Nemzetközi Barokk Fesztivál előadásaihoz. Május 30-án Purcell és Händel művei mellett Haydn No. 8-as szimfóniáját adja elő a Collegium Musicum Den Haag, Claudio Riberio vezényletével. (További információk: www.barocktage.at)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.