Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.02. 00:00
Ajánlom
Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából számos program várja az érdeklődőket Bécsben, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Sopronban is. A több száz rendezvény között mindenki megtalálhatja a számára érdekeset, hiszen komolyzenei koncertek, operaelőadások és kiállítások is szerepelnek a kínálatban.

Joseph Haydn (fotó: Wolfgang Simlinger)

Burgenlandban március 31-én veszi kezdetét a Haydn-év, ahol a Nikolaus Harnoncourt vezényelte Concentus Musicus Wien koncertje indítja a színvonalasabbnál színvonalasabb programok sorát. Négy szimfónia hangzik majd el: a No. 1-es, a No. 95-ös, a Tűz szimfónia és a 100. szimfónia. Burgenlandban a 100&7 Symphonies programsorozat keretében Haydn összes szimfóniája bemutatásra kerül az év során, az eisenstadti Esterházy-kastély Haydn-termében. Eisenstadtban Joseph Haydn munkásságán belül kiemelt figyelmet kap a trió műfaja és az a köré szervezett TRIOthlon fesztivál. 2009. április 30. és május 3. között az Esterházy-kastélyban 13 koncerten lehetünk részesei a kamarazenei különlegességeknek. A TRIOthlon keretén belül ezenkívül 18 kortárs alkotás ősbemutatójára is sor kerül, amelyeket szerzőik Haydnnak ajánlanak, a saját stílusukban interpretálva a mester műveit. (További információ: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria tartományi fővárosában, St. Pöltenben két koncerttel ünneplik a mestert a Haydn Fesztiválon. Születésének napján, március 31-én az Évszakok, húsvétkor, április 5-én a Teremtés című oratórium van műsoron. A komolyzenei koncerteken túl egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt a bécsi klasszikus mester szülőháza Rohrauban. A szalmatetős parasztház Hainburgtól délre, Burgenland határán található, ahol nemcsak Joseph-ről, hanem testvéréről, Michaelről is életteli képet kaphatunk. (További információ: www.niederoesterreich.at/haydn)

Bécsben, a Zeneegyletben már januárban elkezdődtek a Haydn-év eseményei. A következőre március 14-én és 15-én kerül sor, ahol az osztrák zeneszerző C-dúr szimfóniája csendül fel szintén a Concentus Musicus Wien előadásában, Nikolaus Harnoncourt vezényletével, Genia Kühmeier (szoprán) és az Arnold Schönberg Kórus közreműködésével. A Theater an der Wienben, Haydn születésnapján, március 31-én a Medve és a Tyúk szimfóniák hangzanak el a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus előadásában. Az operák szerelmesei a Theater an der Wienben márciusban a Haydn elindul című miniatűr opera öt előadását tekinthetik meg (márc. 14., 15., 19., 20. és 22.). (További információ: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

A hazai palettán Sopron városa jelenik meg, ahol áprilisban kezdődnek a Haydn 2009 eseményei. Az elsőre nagypénteken, azaz április 10-én kerül sor a Szent György-templomban, ahol Haydn: Megváltónk hét utolsó szava a keresztfán című művének vonósnégyes változatát a Wespa-vonósnégyes adja elő. (További információ: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.