Klasszikus

2009: egy év Joseph Haydn jegyében

2009.03.02. 00:00
Ajánlom
Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából számos program várja az érdeklődőket Bécsben, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Sopronban is. A több száz rendezvény között mindenki megtalálhatja a számára érdekeset, hiszen komolyzenei koncertek, operaelőadások és kiállítások is szerepelnek a kínálatban.

Joseph Haydn (fotó: Wolfgang Simlinger)

Burgenlandban március 31-én veszi kezdetét a Haydn-év, ahol a Nikolaus Harnoncourt vezényelte Concentus Musicus Wien koncertje indítja a színvonalasabbnál színvonalasabb programok sorát. Négy szimfónia hangzik majd el: a No. 1-es, a No. 95-ös, a Tűz szimfónia és a 100. szimfónia. Burgenlandban a 100&7 Symphonies programsorozat keretében Haydn összes szimfóniája bemutatásra kerül az év során, az eisenstadti Esterházy-kastély Haydn-termében. Eisenstadtban Joseph Haydn munkásságán belül kiemelt figyelmet kap a trió műfaja és az a köré szervezett TRIOthlon fesztivál. 2009. április 30. és május 3. között az Esterházy-kastélyban 13 koncerten lehetünk részesei a kamarazenei különlegességeknek. A TRIOthlon keretén belül ezenkívül 18 kortárs alkotás ősbemutatójára is sor kerül, amelyeket szerzőik Haydnnak ajánlanak, a saját stílusukban interpretálva a mester műveit. (További információ: www.haydn2009.at)

Alsó-Ausztria tartományi fővárosában, St. Pöltenben két koncerttel ünneplik a mestert a Haydn Fesztiválon. Születésének napján, március 31-én az Évszakok, húsvétkor, április 5-én a Teremtés című oratórium van műsoron. A komolyzenei koncerteken túl egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt a bécsi klasszikus mester szülőháza Rohrauban. A szalmatetős parasztház Hainburgtól délre, Burgenland határán található, ahol nemcsak Joseph-ről, hanem testvéréről, Michaelről is életteli képet kaphatunk. (További információ: www.niederoesterreich.at/haydn)

Bécsben, a Zeneegyletben már januárban elkezdődtek a Haydn-év eseményei. A következőre március 14-én és 15-én kerül sor, ahol az osztrák zeneszerző C-dúr szimfóniája csendül fel szintén a Concentus Musicus Wien előadásában, Nikolaus Harnoncourt vezényletével, Genia Kühmeier (szoprán) és az Arnold Schönberg Kórus közreműködésével. A Theater an der Wienben, Haydn születésnapján, március 31-én a Medve és a Tyúk szimfóniák hangzanak el a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus előadásában. Az operák szerelmesei a Theater an der Wienben márciusban a Haydn elindul című miniatűr opera öt előadását tekinthetik meg (márc. 14., 15., 19., 20. és 22.). (További információ: www.wien.info/haydn-jahr-2009)

A hazai palettán Sopron városa jelenik meg, ahol áprilisban kezdődnek a Haydn 2009 eseményei. Az elsőre nagypénteken, azaz április 10-én kerül sor a Szent György-templomban, ahol Haydn: Megváltónk hét utolsó szava a keresztfán című művének vonósnégyes változatát a Wespa-vonósnégyes adja elő. (További információ: www.prokultura.hu)

Számos kiváló program, jobbnál jobb előadók várják tehát egész évben a kultúra iránt érdeklődő Haydn-rajongókat itthon és Ausztriában egyaránt. (További információ: www.haydn2009.net)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.