Vince, Artúr

Standage az Orfeo Zenekar élén

2009.01.07. 00:00

Programkereső

Egyedülálló együttműködés veszi kezdetét 2009-ben a világhírű hegedűművész, Simon Standage és a Vashegyi György által vezetett, korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar között. A Collegium Musicum 90, az English Concert, és az Academy of Ancient Music után ettől az évtől kezdve a világszerte elismert művész rendszeresen koncertmesteri szerepet vállal a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar koncertjein.
f9e69997-c8c1-4de9-b4ae-222b8eef9430

Az első közös produkciónak január 7-én szerdán lehetünk tanúi a Művészetek Palotájában, az Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2009-es oratóriumbérletének első hangversenyén, ahol az együttesek tolmácsolásában Händel Athalia című oratóriumának magyarországi bemutatójára kerül sor.

Simon Standage hegedűművész a 17-18. század zenéjének specialistája. Az English Concert koncertmestere és szólistája az alapítástól 1990-ig; ugyanezt a szerepet töltötte be éveken át a City of London Sinfonia élén. Az English Concerttel készített számtalan hangfelvételén túl többek között az öt Mozart hegedűversenyt is lemezre játszotta az Academy of Ancient Music közreműködésével.

Standage nemcsak kamarazenekarok vezetője és szólistája Nagy-Britanniában és másutt, hanem az általa 1981-ben alapított Salomon Vonósnégyes primáriusa is. A klasszikus vonósnégyes-repertoár historikus előadásában jeles kvartett világszerte koncertezik, rádiófelvételeket és hanglemezeket készít.

Simon Standage 1990-ben Richard Hickox társaságában megalapította a korabeli hangszereken játszó Collegium Musicum 90 nevű zenekart, amely exkluzív szerződéssel készít lemezeket a Chandos Records számára. 1991-95 között Christopher Hogwood mellett az Academy of Ancient Music egyik művészeti vezetője volt. A londoni Royal Academy of Music és a Dresdner Akademie für Alte Musik barokkhegedű-professzora.

(2009. január 7. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Évfordulók és bemutatók − Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken); km.: Szabóki Tünde, Hamvasi Szilvia, Kovács Ágnes, Bárány Péter, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián (ének); vez.: Vashegyi György; Handel: Athalia (magyarországi bemutató)