Zelma, Rajmund

Az Év Ifjú Muzsikusa: Danijel Detoni

2009.01.09. 00:00

Programkereső

Horvátországban a horvát-magyar zongoraművész, Danijel Detoni nyerte el az Év Ifjú Muzsikusa díjat. A fiatal tehetséget 13 évesen vették fel a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek számára indított osztályába, ahol kitüntetéssel diplomázott 2006-ban.
411706ee-cc97-4a7e-b7ad-f5fde3ef70f2

Danijel Detoni lapinterjúban elmondta, hogy a Magyarországon való tanulás lehetősége miatt szerencsésnek érzi magát. Nagyon sokat köszönhet tanárainak Baranyay László zongoraművésznek, Éder Pál hegedűművész, kamarazene-tanárnak. Párizsban Itamar Golan, míg Izraelben Pnina Salzman Emanuel Krasovsky csiszolta tudását. Elmondta, hogy a 20. századi zene áll hozzá a legközelebb nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, minthogy megtanulja Claude Debussy és Bartók Béla összes zongoraművét. Családjában nem ő az első muzsikus, hiszen édesapja Dubravko Detoni neves horvát zeneszerző, édesanyja pedig, Xenia Detoni a vajdasági magyar és a kortárs magyar irodalom, köztük Kertész Imre, Esterházy Péter fordítója.

A fiatal zongorista 2008-ban nemcsak Horvátországban, hanem a franciaországi Rouen-ban, Párizsban, Bécsben, Prágában, Brüsszelben, Tel-Avivban, Szarajevóban és Ljubljanában is felléphetett. Szólóesteken kívül kamarazenei és nagyzenekari koncerteket is adott. Több felvételt készített vele a közszolgálati horvát rádió.