Luca, Ottilia

Nincs zeneszó Gázában

2009.01.10. 00:00

Programkereső

Lemondani kényszerült a hét végére tervezett közel-keleti fellépéseit Daniel Barenboim izraeli-argentin karmester, valamint arab és izraeli zenészekből álló zenekara, mert a gázai összecsapások miatt aggályosnak ítélték a zenészek biztonságát.
14527320-6c5c-4889-b649-476058c51330

A West-Eastern Divan Orchestra a Katarban és Egyiptomban tervezett koncertek helyett a berlini Staatsoperben játszik majd hétfőn, a műsoron Beethoven és Brahms művei szerepelnek majd. A zenekart 1999-ben, a közel-keleti népek közötti együttműködés példájaként hívta életre Barenboim, a palesztin születésű amerikai professzorral, Edward Saiddal együtt.

Az argentin születésű, világhírű zongorista és karmester Daniel Barenboim az arab-izraeli békefolyamat elkötelezett híve és ismert szószólója. Neve mindazonáltal – elsősorban Wagner operáinak provokatív előadása, valamint a tiszteletbeli palesztin állampolgárság elfogadása miatt – megosztja az izraeli közvéleményt.

Idén Daniel Barenboim vezényelte a Bécsi Filharmonikusokat az együttes hagyományos újévi koncertjén; az eseményen - közel-keleti békeaktivistaként - Barenboim nem elégedett meg a szokványos újévi jókívánságokkal, hanem kifejezte reményét, hogy 2009 békét hoz a világnak és "igazságosságot" a Közel-Keletnek. A világhírű zenész Bécsben arra is felhívta a figyelmet, hogy erőszakkal nem lehet rendezni az izraeli-palesztin konfliktust.