Lázár, Olimpia

Haydn billentyűs muzsikája

2009.01.13. 00:00

Programkereső

Hétfőn este indult el az MR3-Bartók Rádió szervezésében, Dobozy Borbála csembalóestjével az egész éven átívelő sorozat. A "Haydn-év 2009" programjai keretén belül megrendezett koncerteken a zeneszerző billentyűs kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség.
78a618a8-7855-4cf7-a366-bcb66f12420c

Az MR Márványteremben januártól decemberig, hétfő esténként 21 alkalommal lépnek fel a hazai klasszikus zenei élet kiválóságai közül felkért közreműködők. Néhány példa a névsorból - a teljesség igénye nélkül: a Trió Antiqua, Hauser Adrienn, Cleo Mitilineou, Megyesi Schwartz Lúcia, Borbély László, Spányi Miklós, Csalog Gábor, Baráti Kristóf, Varga István, Balog Zsolt, Fülep Márk, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Dóra, a Haydn Barytontrió, Ránki Dezső, Kemenes András, Rohmann Imre, Banda Ádám, Perényi Miklós és még sokan mások.

Az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője, Farkas Zoltán ezekkel a szavakkal ajánlja figyelmükbe a sorozatot: "Azt mondják, ahány nyelven tudsz, annyi ember vagy. A szimfóniák, vonósnégyesek vagy misék alapján megismert Haydn szinte egy másik emberként áll előttünk, ha billentyűs kamarazenéjét hallgatjuk. [….] A billentyűs szonáták "szókészlete" a korai divertimentók könnyed bécsi szórakoztató-zenéjétől a Carl Philipp Emmanuel Bachtól ellesett zabolátlan fantáziáig és szeszélyességéig, a Somfai László által "műhely-szonáták"-nak nevezett kísérletező, ragyogó mesterségbeli tudással megírt művektől az úgynevezett "hölgyszonáták" megejtő érzékenységéig terjed. A sort a nyilvános koncertterembe szánt virtuóz "koncertszonáta" típusa zárja, amely immár nem a nemesi vagy polgári szalonok bensőséges köréhez, hanem a széles közönséghez kíván szólni."