Lázár, Olimpia

Kihirdették az UMZF 2009 zeneszerzőverseny eredményét

2009.01.13. 00:00

Programkereső

Hat fődíj és hét különdíj talált gazdára a verseny hétfő esti döntő-gálakoncertjén, amelyre a Művészetek Palotájában került sor.

Dinyés Dániel, Dargay Marcell, Sáry Bánk, Bella Máté, Zombola Péter, Varga Judit, Horváth Balázs

A kétfordulós verseny során októberben döntőbe jutott kamaraműveket az UMZE Kamaraegyüttes, a nagyzenekari darabokat a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar adta elő. A műveket elbíráló zsűri tagjai Jeney Zoltán (elnök), Batta András, Hamar Zsolt, Soproni József, valamint a zenekarokat vezénylő Rácz Zoltán és Keller András voltak.

A zsűri döntése értelmében a kamarakategória győztese Bella Máté Chuang Tzu’s Dream című munkája lett. Második díjat nyert Dinyés Dániel Játékok haladóknak – 9-99 című műve, míg a harmadik díjat Sáry Bánk Mégis című darabjának ítélte a zsűri. A nagyzenekari kategóriában Varga Judit Le Temps retrouvé-ja bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el Horváth Balázs Borrowed Ideas című munkája, míg a zsűri harmadik helyre sorolta Zombola Péter Symphony No. 1/b című darabaját.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda által felajánlott fődíjak mellett az ünnepélyes eredményhirdetésen gazdára találtak a különdíjak is, amelyek száma – a verseny megszületését, valamint tradícióvá tételének szándékát övező szimpátiának köszönhetően – az eredeti versenykiírásban foglalt három helyett összesen hétre emelkedett.

Önálló zeneakadémiai estet ajánlott fel a "Konzi" zenekarának közreműködésével a két intézmény (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) vezetője (dr. Batta András rektor és Kovács Brigitta igazgató) Bella Máténak.

Kortárs magyar szerzők felvételeiből álló CD-gyűjteményt adott át a Magyar Zeneszerzők Egyesületének nevében Hollós Máté Dinyés Dánielnek és Zombola Péternek.

Az Óbudai Danubia Zenekar Héja Domonkos vezényletével előadja az I. helyezett szimfonikus művet, Varga Judit nyertes darabját a 2009/2010-es évadban a Művészetek Palotájában.

Az UMZE Kamaraegyüttes darabot rendel attól a versenyzőtől, akire az együttes zenészei szavaztak: Dinyés Dánieltől.

Ugyanezen elv alapján a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar is darabot rendel Zombola Pétertől.

A Pannon Filharmonikusok – Pécs részvételi lehetőséget kínált egy exkluzív, meghívásos nemzetközi zeneszerzőversenyre Bella Máténak.

A Budapest Music Center CD-t ad ki a döntő-gálahangversenyről, amelyből minden döntős résztvevőnek 50 darabot ajándékoz, promóciós célú felhasználásra.