Antal, Antónia

Beavatás

2009.01.14. 00:00

Programkereső

Február 5-én, csütörtökön este mutatkozik be az MR Szimfonikusok élén az új első karmester, Stephen D’Agostino, a Zeneakadémia nagytermében. Az MR Énekkar február 11-én a Magyar Rádió Márványtermében lép fel először új karnagyával, Somos Csabával, ahol Rossini, Hindemith, Mendelssohn és kortárs magyar szerzők műveit adják elő.
f09b1085-c421-4c73-9e3e-edf67bc02f97

A február 5-i szimfonikus zenekari programban először a zenekar alapítójának, Dohnányi Ernőnek fisz-moll szvitje hangzik el, majd Liszt A-dúr zongoraversenye – Jandó Jenő szólójával – és Dvorák VIII. szimfóniája. A záró szám az a zenemű lesz, amelyet a karmester a pályázat alkalmával megrendezett próbákon dolgozott ki a zenekarral, azaz ezzel a darabbal nyerte el a szavazatok többségét.

Stephen D’Agostino, a New york-i születésű, 37 éves művész 15 éve van jelen a magyar zenei életben. Tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, neves karmesterek irányításával. 1993-ban elnyerte a Fulbright Bizottság ösztöndíját, ennek keretében érkezett Magyarországra. 1995-ben Sir Solti György asszisztenseként két európai turnén vett részt a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Grzegorz Fitelberg Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjban részesült. Rendszeresen vezényel szülőhazájában és keresett vendégkarmester Európában is.

(2009. február 5. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Vonós varázslat − MR Szimfonikusok; km.: Jandó Jenő (zongora); vez.: Stephen D'Agostino; Dohnányi: fisz-moll szvit, op. 19; Liszt: II., A-dúr zongoraverseny; Dvorák: VIII., G-dúr szimfónia )