Etelka, Aletta

Kihirdették a MIDEM 2009 győzteseit

2009.01.21. 00:00

Programkereső

Január 20-án került sor a cannes-i Théâtre Debussy-ben a zenei kiadók egyik legfontosabb díjának átadására. Az Év Művésze Philippe Jaroussky kontratenor és Julia Fischer hegedűművész lett.

A MIDEM Classical Awards régi zene kategóriában a Monteverdi - Quinto Libro dei Madrigali című album nyert, amelyen a La Venexiana együttes hallható a Glossa kiadó lemezén. Barokk zene kategóriában a Carestini - The Story of a Castrato címet viselő album lett az első. A Virgin lemezkiadó gondozásában megjelent CD-n többek között az Év Művésze, Philippe Jaroussky is hallható.

A vokális zenék között egy Schubert-album lett a legjobb. A Die Schöne Müllerin dalciklus a Challenge Recordsnál jelent meg Christoph Prégardien és Michael Gees közreműködésével.

A szólóhangszeres kategóriában a Sony által kiadott Bach-album győzedelmeskedett, amelyen Murray Perahia játszik. A kamarazene kategóriában a Pavel Haas Quartet előadását értékelte a legjobbnak a zsűri. A Supraphon kiadó lemezén Janacek és Haas művei csendülnek fel.

Az operákat tartalmazó lemezek közül a Janáček: The Excursions of Mr. Broucek című nyert, a DVD-k között az Adams - Doctor Atomic bizonyult a legjobbnak.

A historikus kategóriában Fritz Busch & The Staatskapelle Dresden (Profil), a versenyművek közül Handel orgonaversenyeinek felvétele érte el a legjobb eredményt (Harmonia Mundi USA). A kórusművek között szintén egy Handel-kompozíció, a Messiás felvétele lett a legjobb (Coro).

A kortárszenei kategória döntősei közé bár bekerült a BMC Records Kurtág 80 című dupla albuma, a legfényesebb díjat nem sikerült elhozni. A Saariaho - Notes on Light, Orion, Mirage című lemez nyert végül, amelyen az Orchestre de Paris-t Christoph Eschenbach vezényli az Ondine kiadványán.

A szimfonikus művek között Mozart-szimfóniák felvételei nyertek (Linn Records), a first recording kategóriában az Artis Quartett Wien Egon Wellesz-lemeze (Nimbus Records).

A DVD koncertfelvételek között Mahler III. szimfóniájának felvételéért a Claudio Abbado vezényelte Lucerne Festival Orchestra lemeze (EuroArts), a DVD dokumentumfilmek között pedig a Herbert von Karajanról szóló korong lett a legjobb (Arthaus Musik).

A zsűri különdíját Michael Korstick Beethoven-lemeze kapta, az életműdíjat Carlo Bergonzi vehette át, a fiatal művészek között pedig Adam Walker bizonyult a legjobbnak.