Luca, Ottilia

Régi óhaj, ha valóra válik

2009.01.21. 00:00

Programkereső

Január 23-án, pénteken lép először közösen koncertpódiumra a MÁV Szimfonikus Zenekar és a világhírű zongoraművész, karmester Vásáry Tamás. A Rossini-, Mozart- és Beethoven-műveket felvonultató koncertre a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor este fél nyolctól.
4bba64f8-cc32-4ab7-9457-ac44d6a2ceea

Régóta hangoztatott óhaja teljesült a MÁV Szimfonikusok muzsikusainak és hűséges bérlőközönségének, hiszen sikerült Vásáry Tamást meghívni közreműködőként a januári hangversenyre. Ugyanis mintegy húsz évvel ezelőtt, Olaszországban, az Assisi Fesztiválon már dolgozott a zenekarral a zongorista, karmester, de azóta nem volt alkalom a közös muzsikálásra. Most viszont itt a lehetőség: a zenekar Lukács Miklós bérletsorozatának következő hangversenyén Vásáry mindkét minőségében fellép, a szimfonikus együttes karmesterként és az est szólistájaként is üdvözölheti a hazai és nemzetközi zenei világban egyaránt elismert és nagy tiszteletnek örvendő művészt.

A koncert programjában Rossini A tolvaj szarka nyitány és Beethoven Eroica szimfónia között felcsendül Mozart C-dúr zongoraversenye Vásáry tolmácsolásában, miközben a zongora mellől irányítja a zenekart. Mozart zongoraversenyei a szerző előadásában is így szólaltak meg, a zongora mellől vezényelve a zenészeket. Ezt a gyakorlatot azóta sok nagy zongoraművész átvette, ezt teszi most Vásáry Tamás is, aki mint karmester nem annyira kézmozdulataival, mint inkább szellemének sajátos kisugárzásával csalja ki a hangokat zenekarának muzsikusaiból. Energiája és munkastílusa még mindig bámulatra méltó, pedig néhány hónappal ezelőtt ünnepelhettük 75. születésnapját.

(2009. január 23. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; zongorázik és vezényel: Vásáry Tamás; Rossini: A tolvaj szarka - nyitány; Mozart: C-dúr zongoraverseny, K 467; Beethoven: III. "Eroica" szimfónia)