Antal, Antónia

Befogadó és otthon

2009.01.27. 00:00

Programkereső

Kell egy hely – ha nem is az óceán partján –, ahol egy felnőtt fesztivál otthonra lel. Arról nem is beszélve, hogy ennek a fesztiválnak már van egy erősen kamaszodó öccse is.

Zimányi Zsófia

A Tavaszi és az Őszi Fesztiválról van szó, Budapest két olyan, nemzetközi rangú összművészeti rendezvénysorozatáról, mely a hozzá hasonló európai fesztiválokkal ellentétben nem rendelkezett önálló játszóhellyel. A nagysikerű saját produkciók után – mint amilyen a Mozart-maraton is volt - mindig azt kérdezték tőlem, hogy miért nem játsszuk tovább. Az ilyen jó szándékú kérdésekre mindig azt kellett válaszolnom, hogy a fesztivál költségvetése az adott időszak kulturális kínálatának megteremtésére fordítható és arra is fordítandó. Sokan meglepődtek ilyenkor azon is, hogy a saját produkciók esetében mindent bérelnünk kell: a játszóhelyet, a próbatermet, a lámpákat, a pianínót vagy a zenekart. S ha még díszletek is vannak, akkor a tárolására (vagy tovább tárolására) is forrást kellene teremtenünk valahonnan.

Nem titok, hogy amikor megpályáztam a Thália Színház vezetői posztját arra is gondoltam, hogy ezzel Budapest két fontos fesztiválját is jobb pozícióba hozhatom. Saját játszóhely révén ráadásul vonzóbb partnerré válhatnánk a külföldi társulatok, produkciós menedzserek szemében. Többször lett volna lehetőségünk más fesztiválokkal -összedolgozni-, és azért dőlt dugába majd’ minden tervünk, mert nem volt saját helyünk. Ha van színházunk, akkor nem feltétlenül csak pénz szükséges az együttműködéshez, a próbák helyének biztosításával, műhelyek munkájával is részt vehetünk az együttműködésben.

Természetes, hogy a Thália, amellett, hogy akusztikája alkalmassá teszi kortárs zenei koncertekre, elsősorban a színházi produkciók (legyen az próza-, zenés- vagy táncszínház) létrehozására ösztönöz. Évek óta dolgozunk kollégáimmal azon, hogy programkínálatunk – mely hagyományosan továbbra is a nyelvektől független zene ünnepe szeretne maradni – bővüljön, színesedjen, s mint például Salzburgban, erőteljes, friss színházi arculattal is rendelkezzen. Ezen törekvésünknek markáns jeleivel már az idei tavaszi fesztiválon találkozhat közönségünk.

Tehát nem állok meg a fesztivál után, célom az izgalmas kulturális élet fenntartása a amihez a Thália Színház biztosít lehetőséget . A tavasz Budapesten kezdődik, és én már egész évben várom Önöket, hogy foglaljanak nálunk helyet.

Zimányi Zsófia
igazgató
Budapesti Fesztiválközpont Kht.