Luca, Ottilia

José Cura újra Budapesten

2009.01.27. 00:00

Programkereső

Március 7-én José Cura ismét a Zeneakadémián ad koncertet, ahol az Óbudai Danubia Zenekart vezényli majd. A hangversenyen Rimszkij-Korszakov, Bizet, Ravel, Buchardo, Piazzolla és Ginastera művei csendülnek fel.
3247e962-bec2-4835-aae4-93ce8ce29e37

José Cura a világ zenei élvonalába tartozó argentin születésű operaénekes, komponista és karmester. Zenei tanulmányait, melynek során zeneszerzést, zongorajátékot és karmesterséget tanult, hazájában végezte. Különleges hangi adottságaira a Művészeti Egyetem kórusának asszistensi feladatai során derült fény, s ekkor kezdte el énekesi tanulmányait, melyet már Európában fejezett be. Első sikereit is az öreg kontinensen aratta, majd a Plácido Domingo által jegyzett Operalia Nemzetközi Énekverseny megnyerésével 1994-ben elindult a karrierje: nincs a világnak olyan rangos operaháza, ahol ne énekelte volna el az operairodalom népszerű és kevéssé ismert tenor főszerepeit. Nem mondott le azonban a másik tanult hivatásáról, a karmesterségről, s egyre többször vállal dirigensi feladatokat mind a koncertpódiumon, mind a zenekari árokban

José Curát a hazai közönség legelőször énekesként ismerte meg, de a neve karmesterként sem ismeretlen Magyarországon; legutóbb éppen az Óbudai Danubia Zenekart vezényelte egy jótékonysági célú koncerten, amelyen Verdi Requiemje hangzott el. A felkészülés során kialakult jó munkakapcsolat vezetett José Cura karmesteri minőségben történő meghívásához, aki szívesen elfogadta a felkérést.

De nem kell várnunk márciusig, ha az Óbudai Danubia Zenekart szeretnénk hallani. Január 31-én a Magyar Szimfonikus Körkép keretében lépnek fel a Művészetek Palotájában, ahol Bartók, Dohnányi és egy kortárs szerző, Gyöngyösi Levente művei csendülnek fel Héja Domonkos vezényletével.

(2009. március 7. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Óbudai Danubia Zenekar; vez.: José Cura; Rimszkij-Korszakov, Bizet, Ravel, Buchardo, Piazzolla és Ginastera művei; Akadémia-bérlet/3)