Antal, Antónia

Középpontban a nagybőgő

2009.01.27. 00:00

Programkereső

Mozart, Nino Rota és Dvorák zenéje csendül fel a Budafoki Dohnányi Zenekar február 4-i koncertjén. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
33262288-5e19-45d2-90bf-6e8dfada68a4

Mozart a Linzi szimfóniát egy a Thun grófék linzi házában adandó hangversenyre írta – saját szavai szerint "hanyatt-homlok". Pergő, pezsgő mozgalmasságú nyitó tétel, áhítatos és megható szerenádmuzsika, vaskos humorú menüett és káprázatos – Mozart vígoperai fináléira emlékeztető – zárótétel állít diadalmas és nagyszerű emléket a Mozart-házaspár rövid linzi tartózkodásának.

Nino Rota, az egyik legismertebb filmzene-komponista ezen az estén nagybőgőversenyével mutatkozik be. A mű felépítése leginkább egy szimfóniához hasonlít, a nyitótételben ellentétel témák dialógja hallható, egy feszes induló a scherzot, egy ária pedig a lassú tételt helyettesíti, a virtuóz finálé a kezdő tételre utal vissza.A mű ennek ellenére könnyedebb, játékosabb, mint egy szimfónia, ezt tükrözi a neve: divertimento, mely szórakozást, szórakoztatást jelent.

A szólót ezen a koncerten Nabil Shehata német-egyiptomi származású nagybőgőművész tolmácsolásában hallhatjuk, aki számos díj birtokosa és nemzetközi verseny első díjasa, a Berlini Staatsoper, majd a Berlini Filharmonikusok nagybőgő szólamvezetője. Mára már világszerte ünnepelt nagybőgőművész, 2007-től a Müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora.

A hangverseny második részében Dvorák VII. szimfóniája csendül fel. Zenekari hangzásából a komponista száműzött minden öncélú fényt és színt, valósággal aszkétikusan fegyelmezett muzsikát írt. A második tétel megnyugvásról, harmóniáról tesz tanúságot, itt már a romantikusan daloló kürtöt is megszólaltatja a zeneszerző. A scherzo nem vidám, inkább feszült muzsika, csak középrészében csendülnek fel a természet derűs hangjai. A zárótételben a komponista végül szabadjára engedi sodró temperamentumát, izzó hangszín-fantáziáját.

A hangverseny karmestere, Karl-Heinz Steffens klarinétművészként vált világhírűvé, többek között a Frankfurti Opera valamint a Bajor Rádió Zenekarában, a Berlini Filharmonikusoknál játszott. 2001-től a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola professzora. Az utóbbi években azonban karmesterként is páratlan karriert futott be: számos nagysikerű koncertet vezényelt többek között a Müncheni Rádiózenekarnál, a Staatskapelle Halle együttesénél, a Müncheni Filharmonikusoknál valamint a Bambergi Szimfonikusoknál. 2008 őszén a Berlini Filharmonikusoknál debütál a berlini Unter den Linden Operaházban három Fidelio-előadás karmestereként.

Kérdésünk: Mikor született Nabil Shehata? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe egy négyjegyű számot írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

(2009. február 4. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Budafoki Dohnányi Zenekar; km.: Nabil Shehata (nagybőgő); vez.: Karl-Heinz Steffens; Mozart: C-dúr "Linzi" szimfónia, K 425; Nino Rota: Nagybőgőverseny; Dvorák: VII. szimfónia)