Zelma, Rajmund

Mendelssohn szellemében

2009.01.30. 00:00

Programkereső

1809. február 3-án, 200 évvel ezelőtt született Felix Mendelssohn-Bartholdy, a romantika korának egyik legnagyobb zeneszerzője. Erre az alkalomra emlékezik a MÁV Szimfonikus Zenekar pénteki koncertjével.
10c03c4f-94b4-475e-8717-bb4b3101f7dd

Mendelssohnnak sok más muzsikussal ellentétben nem volt nehéz gyermekkora, ellenkezőleg: jómódú és rendkívül művelt polgári családból származott. Jó iskolákba járt, kiváló tanárai voltak, már fiatalon alkalma volt kapcsolatba kerülni korának legnagyobb szellemeivel, például Goethével. Sokat utazott, élményeit, benyomásait olvasmányként is élvezetes naplókban és levelekben örökítette meg, de sok nagyszerű zeneművet is komponált úti élményeinek hatása alatt. Az Olasz szimfónia e művek között az egyik legjobb, a Szélcsend és szerencsés hajózás című nyitány viszont nem utazási élmény, hanem Goethe azonos című költeménye nyomán készült. Mendelssohn versenyművei közül egy ritkábban hallott, ám nem kevésbé értékes darab, a zongorára komponált kettősverseny lesz hallható a Simon Izabella-Várjon Dénes zongoraművész házaspár előadásában. A hangversenyt a zenekar első állandó vendégkarmestere, a világhírű előadóművész és karmester: Takács-Nagy Gábor vezényli.

(2009. január 30. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora); vez.: Takács-Nagy Gábor; Mendelssohn: Szélcsend és szerencsés hajózás - nyitány, op. 27; E-dúr versenymű két zongorára; IV. "Olasz" szimfónia, op. 90)