Béla

Orgonapárbaj

2009.02.02. 00:00

Programkereső

1717-ben különös párbajra gyülekezett a zenét és látványosságot kedvelő közönség a szász választófejedelem udvarában. A tét nem volt kevesebb, mint hogy kiderüljön: valóban a párizsi királyi kápolna sztárként ünnepelt orgonistája, Louis Marchand a világ legjobbja, vagy a németországi protestáns templomok újonnan felfedezett fejedelmét, Johann Sebastian Bachot illeti a trón?

Wolfgang Seifen

A verseny gyors és különös véget ért: a gyakorolgató Bach orgonajátékát meghallva Marchand, aki a biztos győzelem tudatában érkezett a helyszínre, elképedt, sarkon fordult és elnézést kérve távozott.

A 2009-es orgonapárbaj résztvevői is Francia- illetve Németországból érkeznek, ezúttal Budapestre. A párizsi Thierry Escaich és a berlini Wolfgang Seifen mindketten világhírű művészek, tökéletes technikai perfekció és rögtönözni tudás birtokában. A február 19-i verseny szabályait az est házigazdája, dr. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia rektora ismerteti.

(2009. február 19. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Orgona−párbaj" – Wolfgang Seifen, Thierry Escaich; műsorvez.: Batta András; Bach, Marchand, Seifen, Escaich művei és improvizációk)