Béla

Schubertiáda francia módra

2009.02.02. 00:00

Programkereső

A Clara Haskil-díjas Michel Dalberto, a salzburgi Mozart-verseny és a leeds-i nemzetközi verseny első helyezettje lesz a Francia Intézet vendége február 13-án. A koncerten ezúttal Schubert művei csendülnek fel.

Michel Dalberto (fotó: Jean Philippe Raibaud)

A francia zongorista 1955-ben született, és húszévesen került be a neve a köztudatba, miután megnyerte a rangos Clara Haskil-díjat. Azóta számos lemeze jelent meg és koncertzongoristaként is rendkívül keresett világszerte. A francia művész gyakori vendége hazánknak is: 2004-ben, 2005-ben és 2008-ban is nagy sikerrel szerepelt már Magyarországon. A művész alázatát és akaratát is jól jellemzi, hogy 2005-ben influenzásan lépett színpadra. Fazekas Gergely így írt erről: "…főpróbán nyaka köré tekert kilométeres sál, a koncerten a láztól gyöngyöző homlok, s a zenekari részek alatt látható, megkínzott tekintet jellemezte. Zongorázás közben viszont mindebből semmi sem látszott vagy hallatszott: Dalberto döbbenetes virtuozitással játszott, százféle színt csalt elő a zongorából."

Michel Dalbertónak különös kapcsolata van Schubert zenéjével, hiszen ő rögzítette lemezre elsőként Schubert összes zongoraművét, amellyel komoly elismerést váltott ki a komolyzenei körökben. És hogy hogyan is szól mindez élőben? Azt mindenki megtapasztalhatja, aki ellátogat a februári Schubertiádára.

(2009. február 13. 19:00 Francia Intézet (Budapest) - Michel Dalberto (zongora); Schubert művei)