Sándor, Ede

Az álmok hídján mentem át

2009.02.03. 00:00

Programkereső

Megjelent a BMC Records új kortárs zenei CD-je, amelyen Eötvös Péter "beszélő operája", az As I Crossed a Bridge of Dreams hallható. A bónusz DVD-vel ellátott lemezen Vajda Gergely vezényel.
8380f8d3-2fd7-410a-96bc-76e100683c85

A zeneszerző így fogalmazta meg gondolatait: "…egy "beszélő operát" kezdtem komponálni. Így készült el 1998-99-ben az As I Crossed a Bridge of Dreams (Az álmok hídján mentem át), amelyet a "hangzások színházának" neveztem el. Bár a négy színész, a két hangszeres szólista és a zenekar mind a színpadon játszanak, a látványt a néző fantáziájában mégis a hangzás hozza létre. (…) Az én felfogásom szerint minden ami hallható, az a zene világához tartozik. A beszéd, a hangszerek hangja, az összes zaj és zörej, amely minket körülvesz. A zeneszerző feladata mindezt formába önteni, megszerkeszteni, a hallgató számára "értelmet" közvetíteni. Az álmok hangvilága talán a leghálásabb terület ennek a kifejezésére, mert az álomban olyat látunk és olyan hangokat hallunk, ami "nincs", amit a fantáziánk produkál."

A lemezen Elizabeth Laurence narrációja, és olyan művészek, együttesek játéka hallható, mint Mike Svoboda (duplacsövű altharosna), Gérard Buquet (duplacsövű kontrabasszus harsona, szouszafon) és az UMZE Kamaraegyüttes.