Béla

Monsaingeon Budapesten

2009.02.05. 00:00

Programkereső

Bruno Monsaingeon, számos, zenészekről szóló portréfilm rendezője, és több, szintén muzsikusokat bemutató könyv írója február 3. és 6. között előadássorozatot tart a Zeneakadémián.
d1e2fdfb-4c51-4dc9-888f-609d86b44c82

Bruno Monsaingeon egyik leghíresebb könyve a 20. század zongoraművész-óriásáról, Szvjatoszlav Richterről szól, amely franciául, angolul, oroszul és 2003 márciusa óta magyarul is olvasható a Holnap Kiadó jóvoltából. Ehhez a munkájához egy film is kapcsolódik. Monsaingeon nem sokkal a művész halála előtt készítette el Richter, a rejtély című filmjét, melyben az orosz zongorista beszél gyerekkoráról és pályakezdéséről, elmondja szülei sorsát, mesél a jelentős orosz művészekhez fűződő viszonyáról. A felvett beszélgetésekből és Richter válogatott feljegyzéseiből formálódott a könyv. Szintén a Holnap Könyvkiadó nevéhez fűződik a 2007-ben magyarul megjelentetett, Glenn Gouldról szóló kötet is. A könyv első fele interjúgyűjtemény, ami lefedi Gould 1956-1980 közötti pályafutását. A beszélgetések fiktívek, de Gould szavainak hitelét a már meglévő interjúrészletek, írásai adják. A szerkesztő emlékeit, személyes beszélgetéseit és filmjeit használja fel főbb forrásaiként. A könyvet Rácz Judit fordította.

A francia író-rendező filmográfiájában olyan művészportrék szerepelnek, mint Yehudi Menuhin, Paul Badura Skoda vagy Murray Perahia. Izgalmas eszmecserére számíthat az, aki ellátogat a szemináriumra.