Béla

Philadelphiában sem könnyű az élet

2009.02.05. 00:00

Programkereső

Csökkenő szponzorációs bevételek, növekvő kiadások a munkaerőt illetően, és persze a gazdasági válság következményei – mindezek elérték a Philadelphia Zenekart is. A hatás a 2009/2010-es szezonban már jól érzékelhető lesz.
3190d751-81cd-4a33-8fc3-da9652e69295

A vendégszólisták és –dirigensek fellépti díja alacsonyabb lesz, és bár összességében nem adnak kevesebb koncertet, némileg módosul az évadterv. Még a zenekar művészeti vezetőjének, Charles Dutoit-nak is áldozatot kell hoznia: Strauss Elektrája és költséges kórusművek helyett új műveket kell keresnie a repertoárra. Az viszont nem a gazdasági helyzet következménye, hogy a "nemzeti zenekar" kivételezett státusza módosul. A Carnegie Hallban mindössze három hangversenyt adnak, az Ondine lemezcéggel véget ér a szerződés, valamint – egyelőre – nem lesz több koncertközvetítés az interneten. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy 2009-ben több európai fesztiválmeghívást lemondtak, még akár azokat is megérthetjük, akik attól félnek, elfelejti a közönség a Philadelphia Zenekart.

Jeremy Rothman, az együttes művészetivezető-helyettese azonban nem ennyire pesszimista: "Minden területen csökkentjük a kiadásokat, de a kiváló művészeket és a sokszínű repertoárt továbbra sem fogjuk nélkülözni." A zenekar művészei és igazgatótanácsa szerint a legrosszabb esetben ötmillió dolláros veszteséggel kell számolni az évadban, de a marketingért felelős J. Edward Cambron nyugalomra int: "Nem tudjuk, hogyan alakul az év, ezért korainak tartok mindenféle számszerűsített jóslatot."

A büdzsé egyik legfontosabb eleme a zenészek fizetése, amit 5%-kal, 124.800-ről 131.040 USA dollárra emeltek volna; az igazgatótanács tagjai szerint azonban erről, mint a spórolás egyik lehetséges formájáról, mindenképp tárgyalni kell a muzsikusokkal. Azért, hogy a koncertlátogatók száma ne csökkenjen számottevően, a jegyek ára változatlan marad, sőt a jegyenként ötdolláros kezelési díjat megszüntetik. Az évadra felfüggesztik az Access Concerts sorozatot, ahol a brit származású zeneszerző-hangszerelő-író, Gerard McBurney multimédiás eszközök segítségével vezette be az érdeklődőket egyes művek rejtelmeibe.

A repertoár jövőre némileg konzervatívabb lesz a megszokottnál, de azért szerepelnek rajta Nielsen-, Kancheli-, Danielpor- és Sheng-kompozíciók is. Vendégként fellép a Philadelphia Zenekarral Yuja Wang zongoraművész, valamint Karita Mattila és Angela Brown. Samuel Barber művei közül a közismert Adagio for Strings mellett a ritkábban játszott Night Flight is műsoron lesz a komponista 100. születésnapját ünneplő koncerten. Aaron Copland darabja, az A Lincoln Portrait narrátora pedig a hollywoodi sztár, Alec Baldwin lesz.

És ami biztosan folytatódik: a Philadelphia Zenekar zeneigazgatójának keresése. Ennek érdekében Dutoit mellett Vladimir Jurowski, Yannick Nézet-Séguin, Daniele Gatti, Stéphane Denève, a poszt egyik korábbi tulajdonosa, Christoph Eschenbach, és a dallasiak dirigense, Jaap van Zweden vezényli az együttest. A philadelphiai Simon Rattle-rajongóknak azonban egyelőre még várniuk kell.